Klaus Iohannis la Madrid: Vrem mai multe forțe NATO în România. Marea Neagră e zonă de război

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații înaintea summit-ului NATO de la Madrid. Șeful statului a afirmat că România are nevoie de prezența mai multor forțe NATO, iar Flancul Estic să fie consolidat, Marea Neagră fiind declarată ca zonă de război.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la summit-ul NATO de la Madrid. El a susținut miercuri, de la ora 10:25, declarații de presă înaintea participării la Summitului.

„NATO este garanția securității noastre și în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina și noi suntem vecini ne dăm seama cu atât mai mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român.

Acest Summit a fost calificat de unii drept unul istoric și cred că au dreptate.

În fapt, Summitul a început deja aseară. Au fost întâlniri informale, a fost o recepție formală la Regele Spaniei, dar discuțiile au intrat deja direct în subiect acolo. Atmosfera, după părerea mea, este una pozitivă, una bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave“, a afirmat șeful statului înaintea Summitului de la Madrid.

Klaus Iohannis la Madrid: Vrem mai multe forțe NATO în România

 

El spune că România are nevoie de prezența mai multor forțe NATO, iar Flancul Estic să fie consolidat.

„Acest summit vine să aducă un nou Concept Strategic. Adică vom decide împreună astăzi și mâine cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, cum vom aborda Flancul Estic și așa mai departe.

Eu, echipa mea, România avem așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm, bunăoară, să se decidă o întâlnire, o consolidare semnificativă a Flancului Estic, Flancul Estic unde suntem noi situați, asta însemnând că ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați care vor fi staționați pe Flancul Estic și, implicit, sigur, și la noi în România“, a adăugat Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis ar trebui ca Marea Neagră să fie declarată ca zonă de război, căci agresiunea pornită de Rusia se duce în zona Mării Negre.

„Marea Neagră e zonă de război“

 

„Ne așteptăm ca zona Mării Negre unde ne găsim și unde se desfășoară războiul să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, deci Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO, fiindcă asta este.

Ne așteptăm destul de concret – ca să dau și exemple de acest fel - ca grupurile de luptă care au fost propuse și sunt în constituire pe Flancul Estic să devină mai mari, să devină brigăzi“, a afirmat Iohnnis.

„Este evident că sunt și alte teme care vor fi dezbătute la acest Summit, bunăoară așa numita politică a „uşilor deschise”, pe care o sprijinim din capul locului, va avea un aspect foarte concret: Suedia și Finlanda au solicitat să fie primite în NATO și probabil aţi aflat, dacă nu, pot să vă spun, că discuţiile de aseară au mers în direcţia să fie acceptate. Au fost câteva discuții cu unii aliaţi care au mai avut nelămuriri și se pare că toate acestea au fost clarificate.

Deci așteptări mari din partea noastră, așteptări mari din partea aliaţilor, și așteptarea generală este ca NATO să dovedească ca este unită și puternică și cred că la acest summit vom demonstra acest lucru“, a conchis șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel