Klaus Iohannis, despre explozia prețurilor: „Este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Klaus Iohannis, despre explozia prețurilor: „Este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”
Klaus Iohannis, despre explozia prețurilor: „Este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi despre explozia prețurilor și a susținut că acestea au loc din cauza „războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”.

„În primul rând este important să vedem cum am ajuns în această criză economică, prețuri în creștere, inflație în creștere și atunci găsim destul de repede explicația. Este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a venit cu o abordare care a scumpit prima dată energia, acum se scumpesc alimentele și întreaga economie globală a intrat într-o fază complicată din cauza acestui război. În plan național, este nevoie de măsuri de corectare și măsuri care vin în sprijinul populației.

Este bine că avem un guvern de coaliție care să sprijină pe o majoritate solidă în Parlament și astfel poate să vină cu măsuri care să amelioreze impactul acestor creșteri de prețuri. Sunt măsuri care se discută tot timpul, sunt măsuri care se pun în practică pe rând. Aceste lucruri sunt complicate, fiindcă oamenii așteaptă soluții imediat, însă bugetul nu poate fi întins oricât de mult și atunci este nevoie de multă înțelepciune și multă răbdare”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Iohannis: Pensiile să crească. E imoral și incorect ca prețul crizei să fie plătit de pensionari

 

În contextul inflației, pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar, spune Klaus Iohannis: „Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari”.

„În condițiile în care avem inflație, avem prețuri în creștere, este evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar. Așa cum cresc salariile atunci când avem inflație, așa trebuie să crească și pensiile. Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate să interveină cum este cineva care e în deplinătatea forțelor - dacă nu-i ajung banii își caută alt job, poate mai lucrează peste program... Pensionarii stau în ceea ce primesc, pensia lor. Mi se pare rezonabil ca nivelul pensiilor să fie adaptat situației”, declară Klaus Iohannis.

El mai spune că „este clar că guvernul trebuie să vină și va veni cu un plan serios care abordează frontal această chestiune”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel