Klaus Iohannis, serie de LOVITURI DURE pentru Guvern. Mesaj de ULTIMĂ ORĂ

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele României, Klaus Iohannis, face, în această seară, declarații la Camera Comerțului.

„Eu îmi doresc o economie în creștere, o economie stabilă, o țară în care beneficiile de azi să nu se risipească mâine, o țară în care măsurile Guvernului să nu amaneteze viitorul unei întregi generații.

Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ult perioadă arată o gravă lipsă de predictibitilitate. Fără consultări, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante sectoare ale economie.

Probabil că fără OUG 114, bugetul pe anul 2019 ar fi suferit o subțiere drastică. (...) Totodată, suntem în situația în care însăși existența Pilonului II de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător modul în care Guvernul se ocupă de domeniul energiei. Aceste măsuri vor afecta populația și, așa cum se întâmplă adesea, oamenii sunt cei care plătesc nota de plată.

Deși s-a promis că 2018 va fi anul investițiilor, ceea ce s-a obținut se numește inflație, importuri și adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial și cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creștere cu peste 15% față de 2017.

Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de «Cenușăreasă». Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puțin decât propria țintă asumată, neglijând investiții absolut necesare dezvoltării.

Economia României are nevoie de soluții durabile în privința deficitului de forță de muncă și a decalajului dintre sistemul de învățământ și cerințele pieței muncii. Învățământul tehnic și dual, digitalizarea și noile tehnologii, investițiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat și ca societate, de a răspunde pe măsură.

De aceea, solicit decidenților politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României și să conștientizeze prioritățile reale pe care mediul de afaceri le semnalează!

O guvernare responsabilă înseamnă soluții eficiente și coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovați de serviciu», ba sunt companiile multinaționale, ba este Banca Națională, doar pentru a ascunde incompetența propriilor miniștri și lipsa de soluții față de nevoile românilor.

De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecție bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile.

În privința bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ și zic eu, acum, naiv, cu creșterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanța ANAF.

În raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere. Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat inițial prin Legea bugetului, deși PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puțin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanță fiscală nu se cheamă.

Și mai pot fi spuse multe lucruri despre cum s-a încheiat execuția bugetară pe 2018, dar asta cu altă ocazie.

O comunitate de afaceri puternică și cu performanțe durabile nu se poate dezvolta în absența unui angajament pe termen lung, iar mediul de afaceri are nevoie de parteneri de încredere la nivelul decidenților politici, dar și la nivelul societății.

Mediul de afaceri trebuie să fie conștient de importanța rolului său în dezbaterea politicilor economice și în semnalarea măsurilor eronate, dar și a derapajelor de la normele concurențiale și democratice.

În acest sens, vreau să vă asigur că determinarea mea în apărarea valorilor democrației, ale statului de drept și ale economiei de piață reflectă cel mai important obiectiv asumat.

Am convingerea că vom împlini împreună acest obiectiv, printr-un parteneriat onest cu mediul economic și cu cetățenii, un parteneriat al bunei-credințe, al valorilor în spiritul performanței și al speranței într-un viitor mai bun pentru România.

Sunt încrezător în forța acestui parteneriat, pentru că întotdeauna românii au făcut dovada că sunt mai inteligenți și mai responsabili decât au sperat unii politicieni”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel