Kilometri de cârnaţi, mii de borcane cu murături şi sute de kilograme de cozonaci iau calea diasporei: „Să simtă şi ei de unde au plecat, să nu uite”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Kilometri de cârnaţi, mii de borcane cu murături şi sute de kilograme de cozonaci iau calea diasporei: „Să simtă şi ei de unde au plecat, să nu uite”
Kilometri de cârnaţi, mii de borcane cu murături şi sute de kilograme de cozonaci iau calea diasporei: „Să simtă şi ei de unde au plecat, să nu uite”

Când se apropie sărbătorile, nu e cadou mai preţios pentru românii stabiliţi în străinătate decât bucatele tradiţionale. Kilometri de cârnaţi sau tobă, mii de borcane cu murături şi sute de kilograme de cozonaci şi plăcinte iau calea diasporei. Aşa se mai stinge focul dorului de casă şi de gusturile copilăriei.  

„Am adus şi cozonacul, ca să-l împachetăm. Să trimitem la copilaşi, la nepoţei. Şi colăcei, ceva zacusă, să mănânce dimineaţa. Acum luăm şi un borcan de gogoşar în sos de roşii”. Elena şi Victor locuiesc în Târgu Jiu şi fiecare lună decembrie îi prinde împachetând cu grijă bucate tradiţionale, relatează Observator. Cârnaţi, tobă, un muşchi care s-a odihnit în afumătoare şi murături de tot felul. Şi pe lângă ele, nişte vin şi palincă. Ştiu că produsele româneşti vor bucura copiii şi nepoţii plecaţi de zece ani în Polonia. 

 

Bunătăţi de acasă, pentru românii din Diaspora

 

Cum ar fi masa tradiţională fără un cozonac pufos, cu nucă din belşug, sau o plăcintă răsfăţată cu brânză sărată? „Le-am pregătit cozonac de casă, făcut cu ingredinte naturale. Plăcintă cu brânză şi spanac. Şi nelipsita dulceaţă pentru clătite. Să simtă şi ei de unde au plecat, să nu uite”, spune bărbatul. Cu lista bifată, urmează ambalarea cu grijă şi aranjarea în genţi. „O să le trimitem prin firmă de curierat şi imediat ajunge la ei”, adaugă femeia. 

Nu toţi sunt însă la fel de atenţi când trimit pachete rudelor de peste hotare. Luna trecută, autorităţile de pe aeroportul din Liverpool au fost în alertă după ce au găsit urme de sânge în cala unui avion care plecase din România. Până la urmă s-au lămurit că lichidul roşu provine de la carnea de porc, care s-a decongelat pe timpul zborului. Cele mai multe pachete cu bunătăţi sunt însă trimise cu microbuzele şi ajung în Italia, Spania sau Marea Britanie. Costurile pornesc de la 1,5 euro pe kilogram dar pot ajunge şi la 20 de euro, în funcţie de ţara de destinaţie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel