Japonia începe să elibereze în oceanul planetar ape reziduale radioactive tratate de la centrala nucleară de la Fukushima

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Japonia a început joi să elibereze în ocean apele reziduale radioactive tratate de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, pe fondul opoziției unor activiști locali și al obiecțiilor puternice din partea țărilor vecine, inclusiv China.

Deversarea treptată a aproximativ 1,3 milioane de tone de apă uzată de la centrala nucleară distrusă Fukushima Daiichi în Oceanul Pacific a început în jurul orei locale 13.00 (12.00 joi, ora Europei Centrale), a anunțat operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Se așteaptă ca întregul proces să dureze aproximativ 30 de ani pentru a fi finalizat.

Planul a fost aprobat de guvernul japonez și de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, care a declarat în iulie că eliberarea respectă standardele internaționale de siguranță și va avea "un impact radiologic neglijabil asupra oamenilor și mediului".

Procesul va permite dezafectarea centralei la mai mult de un deceniu după ce un cutremur cu magnitudinea 9,0 și un tsunami au declanșat o topire care a aruncat particule radioactive în aer, în cel mai grav accident nuclear din lume de la incidentul de la Cernobîl din 1986.

Apa - care este suficientă pentru a umple 500 de piscine olimpice și care continuă să se acumuleze - a fost folosită pentru a răci barele de combustibil din interiorul reactoarelor nucleare ale centralei Fukushima de la topirea din 2011 și este acum păstrată în aproximativ 1.000 de rezervoare de stocare la fața locului, despre care Japonia spune că sunt aproape pline. Deși apa este filtrată și diluată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, ea conține încă niveluri scăzute de tritiu, un izotop al hidrogenului care este dificil de eliminat.

Oamenii se tem de impactul asupra mijloacelor lor de trai

 

Oficialii spun că nivelurile de tritiu din apa care va fi eliberată vor fi mult sub nivelul considerat sigur de către Organizația Mondială a Sănătății și că apele reziduale care conțin tritiu sunt eliberate în mod obișnuit de către centralele nucleare din întreaga lume, uneori la niveluri mai ridicate.

În ciuda eforturilor Japoniei de a liniști publicul - premierul Fumio Kishida a vizitat zona la sfârșitul săptămânii trecute pentru a sublinia siguranța planului - acesta a fost asaltat de critici din partea grupurilor de pescari japonezi care se tem de impactul asupra mijloacelor lor de trai, precum și a activiștilor de mediu și a unor oameni de știință care spun că amploarea totală a riscurilor rămâne necunoscută.

De asemenea, Tepco a fost acuzată de lipsă de transparență, deși a promis că va pune siguranța pe primul loc și și-a cerut scuze pentru că a provocat îngrijorări.

"Există o mulțime de incertitudini acolo din cauza datelor limitate la care putem avea acces", a declarat Wu Shiu-sun, cercetător marin la Universitatea de Educație din Hong Kong. "Nu știm câtă apă va fi de fapt evacuată și cât timp exact va continua planul".

Deversarea a devenit, de asemenea, o problemă politică și diplomatică, în special în țările cu care Japonia are o relație tensionată din punct de vedere istoric.

În fruntea criticilor se află China, cel mai mare importator de fructe de mare japoneze. În cadrul unei ședințe de informare de miercuri, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului de externe al acestei țări, a declarat că eliberarea apei radioactive "transferă în mod flagrant riscul poluării nucleare către țările vecine, inclusiv China și comunitatea internațională, și pune interesul propriu mai presus de bunăstarea pe termen lung a oamenilor din regiune și din întreaga lume".

China a extins o interdicție de lungă durată privind importurile de fructe de mare din 10 din cele 47 de prefecturi japoneze, inclusiv Fukushima și Tokyo, capitala. Oficialii au declarat luna trecută că vor spori, de asemenea, controlul asupra importurilor de alimente din prefecturile care nu sunt interzise.

Măsuri similare intră în vigoare joi în teritoriul chinez Hong Kong, a doua mare piață pentru fructele de mare japoneze după China continentală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel