Italia. Ultima zi cu prețuri reduse la benzină și motorină. De la 01 ianuarie dispare ajutorul oferit de stat

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
 / (Sursa foto: Unsplash)
/ (Sursa foto: Unsplash)

Șoferii din Italia mai au la dispoziție doar o zi pentru a alimenta cu carburanți la prețuri reduse. Începând de la 01 ianuarie, măsura reducerii accizelor la carburanți este eliminată. 

Prețurile carburanților vor crește în Italia începând cu 01 ianuarie, în contextul în care dispare ajutorul oferit de stat. Guvernul alocă cea mai mare parte a resurselor împotriva prețurilor ridicate la energie (21 din cele aproximativ 35 de miliarde în total) și a permis, printre altele, să se limiteze facturile datorită confirmării reducerii la zero a taxelor de sistem generale și a taxelor de dezafectare a instalațiilor nucleare.

Există însă o măsură pe care guvernul nu a confirmat-o pentru 2023: reducerea accizelor la carburanți. Astfel, 31 decembrie 2022 va fi ultima zi în care benzina va putea fi vândută cu o reducere de 18 cenți pe litru. De la 1 martie și până la 1 decembrie 2022, reducerea era de 30 de cenți pe litru, dar guvernul Meloni a redus-o deja la sfârșitul lunii noiembrie.

O altă veste pentru șoferi este că un decret ministerial, semnat de Ministerul Infrastructurii și Transporturilor și de Ministerul Economiei și Finanțelor, va stabili amploarea creșterilor tarifelor de taxare pe rețeaua de autostrăzi din Italia începând cu 2023.

Majorări de preț la benzină și motorină în Italia


Asociațiile de consumatori se opun eliminării reducerii, scriu jurnaliștii de la publicația italiană Corriere Della Sera. Potrivit calculelor efectuate de Centro Consumatori Italia, odată cu încetarea reducerii accizei la carburanți, costurile transportului rutier vor crește cu 5,2 miliarde de euro în 2023, iar creșterile de prețuri vor alimenta și inflația, care va crește cu 0,4% din cauza majorării costurilor de transport. Dacă o privim din perspectiva costului pentru visteria statului, măsura este costisitoare: atunci când a fost completă, între 22 martie și 30 noiembrie, a costat aproximativ 7,3 miliarde de euro, iar toți cetățenii au beneficiat de ea, indiferent de venituri.

Prețurile au ajuns la cel mai scăzut nivel din iunie 2021

 

Cu toate acestea, prețurile la benzină și motorină au scăzut față de acum câteva luni, datorită scăderii prețurilor petrolului pe piețele internaționale. Iar scăderea constantă a prețurilor la carburanți a compensat deja creșterea accizelor. Benzina este la minimul ultimului an și jumătate. Potrivit sondajelor săptămânale ale Ministerului Mediului și Securității Energetice, între 19 și 25 decembrie, prețul mediu național al verzei a scăzut la 1,625 de euro pe litru, o valoare care nu a mai fost întâlnită din iunie 2021. Pe de altă parte, motorina a ajuns la 1,689 euro, cel mai scăzut nivel din ultimul an, mai exact din 31 ianuarie 2022.

Și Franța elimină subvenția la carburanți 

 

Guvernul francez elimină subvenția prețului la carburanți, începând cu 1 ianuarie 2023. Autoritățile au anunțat că ajutorul de stat va fi înlocuit de un voucher pentru carburant, în valoare de 100 de euro. Cei care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să demonstreze că au un loc de muncă, au mașină, iar veniturile lor nu depășesc un anumit plafon. 

Guvernul francez a anunțat încă din noiembrie, când ajutorul a scăzut de la 0,35 euro pe litru la 0,10 euro pe litru, că acesta va expira la începutul anului 2023 (1 ianuarie).

Vezi aici cine beneficiază de voucherul de 100 de euro.

 

------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel