Franța taie subvenția la carburanți. În 2023, șoferii vor primi un voucher de 100 de euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Franța taie ajutorul pentru carburanti
Franța taie ajutorul pentru carburanti

Franța taie subvenția prețului pentru combustibili, începând cu 1 ianuarie. Ajutorul de stat va fi înlocuit de un voucher pentru carburant, în valoare de 100 de euro, iar cei care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să demonstreaze că au un loc de muncă, au mașină, iar veniturile lor nu depășesc un anumit plafon. 

Șoferii din Franța au timp până la 31 decembrie să beneficieze de reducerea de 0,10 euro pe litru de benzină, aplicată direct la pompă.

Guvernul francez a anunțat încă din noiembrie, când ajutorul a scăzut de la 0,35 euro pe litru la 0,10 euro pe litru, că acesta va expira la începutul anului 2023 (1 ianuarie).

Cât va costa benzina în Franța după eliminarea ajutorului 

 

După ce ajutorul va fi eliminat la 1 ianuarie, șoferul mediu din Franța se poate aștepta să plătească 5 euro în plus pentru a face plinul față de prețul din decembrie și 17,50 euro în plus față de prețul de la începutul lunii noiembrie. 

În plus față de reducerea guvernamentală pentru carburanți, reducerea de 0,10 euro oferită de compania de petrol și gaze TotalEnergies se va încheia, de asemenea, la 31 decembrie. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat aceste planuri și a declarat pentru BFMTV că "TotalEnergies nu intenționează să continue reducerea la pompă".

Prin urmare, se așteaptă ca prețul benzinei să crească în Franța la începutul anului 2023 - cu 0,10 euro în majoritatea benzinăriilor și cu 0,20 euro în cele deținute de TotalEnergies - ceea ce face ca ultimele zile ale anului să fie ideale pentru ca automobiliștii din Franța să își facă plinul înainte de creșterea prețurilor.

În timp ce cei care circulă în Franța în weekendul de Anul Nou se pot aștepta ca sâmbătă condițiile de trafic să fie normale ("verzi") - atât la plecări, cât și la întoarceri -, potrivit organizației de supraveghere a traficului Bison Futé, aceștia ar trebui să anticipeze unele probleme potențiale atunci când alimentează la benzinării, deoarece automobiliștii din întreaga țară încearcă să beneficieze de reducerea de 0,10 euro oferită de guvern în ultima zi a anului, scrie presa din Franța.

Subvenție de 100 de euro pentru șoferii care au un loc de muncă 

 

Premierul francez a anunțat că ajutorul pentru combustibil, care a fost instituită pentru prima dată în primăvara anului 2022, va fi înlocuită cu o subvenție de 100 de euro pentru automobiliștii cu venituri mici care se bazează pe vehiculele lor pentru a ajunge la serviciu.

Concret, acest ajutor guvernamental va fi pus la dispoziție pe baza venitului fiscal de referință pentru anul 2021.

Premierul francez a anunțat că, dacă într-o familie sunt doi angajați și fiecare are un autorturism, familia poate beneficia de două vouchere de câte 100 de euro pentru combustibil. Autoritățile estimează că de acest sprijin vor beneficia aproape 10.000.000 de francezi.

Automobiliștii s-ar putea aștepta la un ajutor din partea lanțului de supermarketuri E.Leclerc, care deține, de asemenea, mai multe benzinării în Franța, după ce șeful lanțului E.Leclerc, Michel-Edouard Leclerc, a declarat pentru BFM Politique pe 18 decembrie că societatea va "face un gest" pentru a-i ajuta pe automobiliștii din Franța cu creșterea prețurilor la carburanți, dar nu a oferit mai multe detalii.

În ceea ce privește prețurile carburanților în special, acestea au scăzut între jumătatea lunii noiembrie și decembrie, iar la sfârșitul lunii au început să se stabilizeze.

Potrivit cifrelor publicate luni, 26 decembrie, litrul de motorină a crescut ușor (cu 0,01 euro) în comparație cu săptămâna precedentă, prețul mediu fiind stabilit la 1,75 euro pe litru, iar costul mediu al unui litru de SP95-E10 a fost de 1,62 euro pe litru.

Și România renunță la mecanismul de compensare de 50 bani / litru

 

Din ce în ce mai multe țări europene renunță la ajutorul de stat în ceea ce privește prețurile la carburanți. Și în România, guvernul Ciucă a anunțat recent că nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant.

"Trebuie să mă refer la compensarea preţului la carburanţi. Dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului. Şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona", a afirmat Ciucă, înainte de şedinţa de Guvern.

El a adăugat că, în cazul în care este necesar, Executivul este pregătit să reintroducă această măsură.

"În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou", a precizat premierul. 

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel