Italia. Tânăr de 18 ani, mort în timp ce efectua stagiul de practică obligatoriu. Familia nu va primi nicio despăgubire: „Nu era angajat“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Familia nu va primi nicio despăgubire: „Nu era angajat“
Familia nu va primi nicio despăgubire: „Nu era angajat“

Familia studentului în vârstă de 18 ani, care a murit în septembrie anul trecut într-un accident de muncă în timp ce efectua un stagiu de practică, nu va putea obține nicio compensație financiară. Autoritățile din Italia au stabilit că acesta nu era angajat, deci nu poate fi socotit accident de muncă.

Rudele lui Giuliano De Seta, studentul în vârstă de 18 ani care a murit pe 16 septembrie anul trecut într-un accident de muncă în timp ce făcea un stagiu de practică la Bc Service, o fabrică din Noventa di Piave (Veneția), nu vor putea obține nicio compensație financiară: tânărul, de fapt, era stagiar și nu muncitor în momentul accidentului, statut care afectează dreptul la despăgubiri Inail.

Familia nu va primi nicio despăgubire: „Nu era angajat“

 

Tânărul fusese strivit de o foaie grea de metal care alunecase de pe un trepied. De Seta a murit la spital după ce a fost salvat mai întâi de niște muncitori din fabrică și apoi de medicii de la Suem. Tânărul în vârstă de 18 ani, domiciliat în Ceggia (Veneția), era elev în clasa a cincea la institutul tehnic "Da Vinci" din Portogruaro și efectuase stagiul de practică în cadrul proiectului de alternanță școală - muncă.

Potrivit autopsiei, efectuată la 23 septembrie la spitalul San Donà de către medicul legist Silvano Zancaner, desemnat de Procuratura din Veneția, De Seta a murit în urma unui politraumatism prin strivire, cu leziuni distructive constatate, așa-numita dislocare craniană. Băiatul a fost strivit de o placă metalică de o tonă.

Tânăr de 18 ani, mort în timp ce efectua stagiul de practică obligatoriu, într-o fabrică

 

Procesul de stabilire a posibilei responsabilități a BC Service va începe la 10 martie. Judecătorii vor trebui să stabilească dinamica exactă a tragediei prin stabilirea oricărei responsabilități din partea companiei, în special dacă a existat o supraveghere adecvată și dacă De Seta îndeplinea sarcini corespunzătoare rolului său de stagiar. Cei anchetați pentru ucidere din culpă sunt proprietarul și managerul de securitate al companiei, tutorele școlii și directorul Itis Leonardo Da Vinci, unde învăța băiatul.

Deocamdată, există doar ipoteze, care ar demonstra, totuși, criticile privind condițiile de siguranță în cadrul întreprinderii de prelucrare a metalelor. Există un martor ocular, muncitorul care se afla la aproximativ un metru și jumătate de Giuliano și care spune că l-a pierdut din vedere timp de aproximativ cinci minute, relatează Il Messagero.

Și în acele cinci minute, în timp ce era cu spatele, s-a întâmplat ireparabilul, precedat de un "zgomot metalic uscat". Care a fost cauza? Același martor ar fi spus că, atunci când s-a îndepărtat, blocul, care se afla pe niște scripeți de aproximativ 60 cm înălțime, era agățat de podul rulant, care îl susținea astfel, așa cum prevăd normele de siguranță. Circumstanța cea mai realistă luată în calcul de anchetatori este că, odată ce a fost așezat pe cablurile de susținere, blocul a fost desprins de lanțuri de către macaraua suspendată și că manevra a eșuat, provocând ridicarea lui din echilibru și, astfel, căderea. 

În 2022, patru decese pe zi la locul de muncă

 

Potrivit unei elaborări realizate de Centrul de Studii Cub (pe baza datelor Inail) și de Observatorul Național pentru decese la locul de muncă atât din Bologna, cât și din Mestre, decesele la locul de muncă în 2022 au totalizat cel puțin 1 484 (1 404 în 2021, calculate folosind aceiași parametri), echivalentul a 28 pe săptămână și 4 pe zi, în medie. Au fost 665 de decese direct la locul de muncă, în timp ce 819 au murit pe drum (din cauza profesiei lor, de exemplu, șoferii de camion) sau în drum spre sau de la locul de muncă. Categoriile cele mai afectate sunt agricultura, transportul rutier de mărfuri și construcțiile, care, împreună, reprezintă mai mult de jumătate din totalul accidentelor mortale, noteză FanPage.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel