Italia. Sacrificiile și răsplata BADANTEI. Povestea unei ROMÂNCE după 20 de ani de muncă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Multe femei din România au ales să plece în Italia din pricina traiului greu și în speranța că vor obține un salariu decent care le vor ajută să își întrețină familiile. Astfel, ele au plecat la muncă în peninsulă, unde au avut grijă de bătrâni.

Mai mult de un milion de români locuiesc în Italia, în orașele mai mici sau mai mari, iar mulți dintre ei muncesc în agricultură, construcții sau pentru alte persoane de care au grijă. Totodată, Europa de Vest, în general, și Italia, în particular, au popoare îmbătrânite, de unde și nevoia de badantă pentru cei în vârstă. Astfel, badantele din România au ajuns o resursă importantă.

Femeile iau această decizie de a pleca la muncă și reușesc să meargă înainte. Cu costul îmbolnăvirii, a problemelor, a dorului de copii

Așa este și Anghelina, o româncă reîntoarsă acasă după 20 de ani de badantă în Italia.

„Am lucrat în Italia din anul 1995 și până în anul 2015. 20 de ani. Am lucrat la patru familii. Am hotărât așa pentru că numai așa am strâns bani să-mi ajut copii mei, părinții, surorile, frații, nepoții. Pe lângă ei au fost multe persoane care au cerut ajutor. Am lucrat cu multă dragoste și seriozitate, am fost bine plătită, dar norocul a fost acela că familiile la care am lucrat erau educate și apreciau munca", spune femeia într-o postare pe Facebook.

 

„Munca mea a fost răsplătită cu doi băieți realizați”

 

Cu toate că a nimerit bine de fiecare dată, i-a fost foarte greu.

„Mi-a fost tare greu! Departe de casă, de copii, de părinți, de frați. Au trecut anii, mulți, am ieșit la pensie și am venit ACASĂ. Dar acasă, unde multe rădăcini nu mai sunt, altele s-au uscat, sănătatea nu este multă, dar mă mulțumesc cu atât", a mai scris Anghelina.

Răsplata sacrificiului este incontestabilă. Să îți vezi copiii realizați este mai presus de orice. Indiferent de costul sacrificiului, pentru Anghelina, faptul că și-a văzut copiii la casele lor este de neprețuit.

„Vă mai scriu că munca mea a fost răsplătită cu doi băieți realizați, cu case, cu copii. Știu, de multe ori gândul apasă, știu că în cei 20 de ani fără libertate, priveam cu coatele pe pervazul ferestrei, soarele și lumea trecând pe stradă.

Acum, că am 67 de ani impliniți, pot spune că dacă s-ar întoarce timpul, aș face la fel. În România nu puteam să fac atâtea lucruri. În România acum este un dezastru total. Nu știu și nu știm mulți ce se va petrece.

În ciuda sacriificiului, noi, cei plecați, ne-am întors și ne vom întoarce cu altă mentalitate despre viață, libertate, seriozitate și muncă", a mai spus Anghelina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel