Italia: Persoanele sărace au o probabilitate mai ridicată de a muri din cauza COVID-19 (studiu)

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Italienii săraci au o probabilitate semnificativ mai mare de a muri din cauza coronavirusului decât grupurile cu venituri ridicate, arată primul studiu despre impactul social disproporționat al pandemiei în Peninsulă, potrivit Reuters.

Italia este una din cele mai afectate țări la nivel mondial de pandemia de COVID-19, aproape 35.000 de persoane pierzându-și viața de la izbucnirea pandemiei în țară la 21 februarie.

Biroul de Statistică Italian (ISTAT) a studiat ratele mortalității pentru fiecare lună din ianuarie 2019 până în martie 2020, când pandemia a început să se agraveze, urmărind nivelul de educație al persoanelor decedate. În medie, persoanele care au un nivel mai redus al studiilor și mai puține calificări au o speranță de viață mai scăzut decât cele care urmează studii de durată, această „mortalitate excesivă” rămânând constantă în perioada analizată.

În luna martie însă indicatorul privind mortalitatea excesivă a persoanelor cu mai puține studii în unele din zonele afectate de virus a crescut de la 1,23 la 1,38 în rândul bărbaților și de la 1,08 la 1,36 pentru femei.

 

„Condițiile socio-economice nefavorabile expun oamenii la un mai mare risc”Statisticianul ISTAT Linda Sabbadini a afirmat că datele privind nivelul de educație sunt mai ușor de obținut decât cele privind alți indicatori sociali și sunt „un excelent substitut pentru nivelul veniturilor și clasa socială în Italia”.

„Condițiile socio-economice nefavorabile expun oamenii la un mai mare risc de a trăi în locuințe mici sau supraaglomerate, reducând posibilitatea de a adopta măsuri de distanțare socială”, notează raportul ISTAT.

Grupurile cu venituri reduse sunt de asemenea mai predispuse la a fi nevoite să meargă la muncă în timpul carantinei în sectoare precum agricultura, transportul public și asistență pentru vârstnici, „accentuând inegalitățile preexistente”, concluzionează raportul ISTAT.

În grupul cu vârsta între 65-79 de ani excesul de mortalitate pentru persoanele cu mai puține studii a crescut în luna martie de la 1,28 la 1,58 în rândul bărbaților și de la 1,19 la 1,68 pentru femei.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.22
YesMy