Italia. Paul, românul condamnat pentru crimă, vrea să devină avocat: „Vreau să dau o altă direcție vieții mele”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Povestea lui Paul care după ce fost condamnat pentru crimă vrea să devină avocat: „Vreau să dau o altă direcție vieții mele”. FOTO: captură torinotoday.it
Italia. Povestea lui Paul care după ce fost condamnat pentru crimă vrea să devină avocat: „Vreau să dau o altă direcție vieții mele”. FOTO: captură torinotoday.it

Paul Constantin Popovici, un român de 36 de ani, vrea să devină avocat după o lungă sentință în închisoare. Pentru mulți acest nume ar putea spune puțin, dar în seara târzie de 10 februarie 2011 a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că a înjunghiat-o pe partenera sa, Jennifer Eguauoen, după o ceartăviolentă, în casa de la numărul 50 din via dei Calderai, în centrul istoric din Palermo.

De o lună, Paul Constantin este un om liber, după ce și-a ispășit pedeapsa. În timpul detenției sale, în închisoarea din Torino, a dorit să studieze, absolvind științe juridice, politice și economico-sociale. Și acum ar vrea să fie avocat. Dar, din cauza pedepsei complementare care-i interzice ocuparea de funcții publice, nu va putea purta niciodată roba. Cu excepția cazului în care președintele Republicii, Sergio Mattarella, dorește să-i acorde o grațiere în acest sens. 

Grațiere care va fi solicitată, cât mai curând posibil, prin avocatul Giuseppe Avarello.

„Mi-aș dori să fiu avocat”, explică Paul Constantin pentru cotidianul PalermoToday. „Nu numai pentru a-i ajuta pe alții care au căi complexe în spatele lor, ci tocmai pentru a face o schimbare definitivă în viața mea, pentru a folosi ceea ce am studiat și să-mi amintesc cum dincolo de pedeapsa pe care am executat-o ​​în închisoare, rămâne cealaltă, cea alcătuită din pocăință și remușcări, pe care o voi purta toată viața”.

 

„Am preferat să mă pun pe studiat”

 

„Singurul lucru prin care ni s-a permis să avem un pic de divertisment și cumva să scăpăm a fost să fim auditori în școli. Așa că am avut ocazia să particip la lecții cu elevii din liceul Benedetto Croce. Atât profesorii, cât și educatorii au realizat probabil că am ceva potențial și m-au împins să mă înscriu la universitate. Mi s-a sugerat Universitatea din Torino și, datorită avocatului Avarello, am reușit să obțin transferul la închisoarea capitalei piemonteze 'Lo Russo Cutugno'”, a mai povestit Paul Constantin. 

Românul studiase anterior limbi străine: „Am ales să-mi reiau studiile, chiar dacă în drept  pentru că a fost singura modalitate de a profita la maximum de zilele mele de închisoare. Am preferat să mă pun pe studiat”.

Tânărul de 36 de ani a absolvit astfel cursul de trei ani cu nota 105/110 și o teză privind sistemul punitiv italian comparativ cu cel englez. Specialistul, pe de altă parte, a fost aprobat cu un vot de 102/110 și o teză despre infracțiunea de „gulere albe”.

 

„Vreau să dau o altă direcție vieții mele”

 

„Interzicerea ocupării unei funcțiii publice împiedică clientul meu să poată face ceea ce a studiat și ce vrea, adică avocatura. De aceea vrem să cerem iertare președintelui Republicii”, spune avocatul Avarello.

„Într-o perioadă de criză ca aceasta, din cauza urgenței sanitare, nu este ușor și cazierul meu nu mă ajută, dar vreau să dau o altă direcție vieții mele”, a mai spus Paul Constantin. 

Paul Constantin Popovici a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de crimă în anul 2011. Atunci avea 26 de ani și lucra ca îngrijitor, iar în același timp era înscris la facultate. Românul a susținut atunci că s-a apărat după ce femeia l-a amenințat și l-a rănit din motive de gelozie. El a reușit să o dezarmeze pe femeie, ar fi lovit-o și ar fi fugit pe stradă fără să observe că a rănit-o mortal. După ce a fost arestat, Paul Constantin a scris o scrisoare lungă familiei fetei cerând iertare. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel