Italia. Muncitori români, exploatați pe câmpurile de lângă Bari: 25 de euro pentru 8 ore de muncă și cazare în grajduri

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulți muncitori români din Italia au fost exploatați de angajator. Trăiau în condiții mizerabile, iar pentru o zi normală de lucru primeau câte 25 de euro. 

O anchetă efectuată de autoritățile din Bari (Puglia) a scos la iveală un caz de exploatare în muncă. 9 muncitori agricoli, printre care și cetățeni români, erau plătiți cu numai 25 de euro pentru opt ore de muncă. Autoritățile au demarat cercetările în urma unei plângeri depuse de lucrători.

Contracte part-time, toată ziua la muncă

 

Cei nouă muncitori agricoli, femei și bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 44 de ani, sunt originari din România, Senegal, Gambia și Somalia. Ei lucrau în zona rurală a orașului Bari, la recoltat fenicul, varză și cartofi.

Deși muncitorii aveau contracte de muncă part-time, lucrau 8 ore pe zi sau chiar mai mult. Pentru o zi normală de lucru primeau 25 de euro, iar când programul se prelungea primeau 5 euro în plus. 

Pe lângă salariile mici, lucrătorii locuiau în condiții greu de imaginat, într-o cameră fără baie și fără apă, similară cu un grajd.

"Pentru mersul la baie foloseam terenul din jur, în timp ce pentru apă mergeam cu bicicleta și umpleam bidoane de cinci litri de la o cișmea publică", a povestit unul dintre muncitori citat de publicația Corriere del Mezzogiorno.

Procurorii din Bari au colectat declarații, interceptări telefonice și imagini care arată condițiile absolut mizerabile în care trăiau lucrătorii agricoli.

Amintim că salariul minim în agricultură este de 874,65 euro (încadrare profesională area 3).

Cine comenta era amenințat cu moartea

 

Donato Iacobazzi, un italian în vârstă de 57 de ani și proprietarul unei ferme, este acum cercetat pentru intermediere ilegală și exploatarea forței de muncă. Potrivit procurorilor, dacă muncitorii se răzvrăteau, patronul italian îi amenința că îi "bate până la moarte" și că le va face rău membrilor familiilor lor.

Un Tribunal din Bari a dispus sechestrarea preventivă a unor bunurilor în valoare de aproximativ 64 de mii de euro.

Faptele datează din perioada 2016-2019. Ancheta poliției a fost inițiată de plângerea unuia dintre cei nouă muncitori, un cetățean pakistanez. Bărbatul, după ce a indicat clar că dorește să denunțe situația de exploatare, ar fi fost victima unei agresiuni. El a fost bătut cu pumnii și picioarele, i s-a furat telefonul și a fost amenințat. "Mă duc la casa ta din Pakistan și îți voi ucide copiii", i-ar fi spus un conațional considerat a fi complice al patronului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel