Italia. Metoda „Portocala mecanică“: Șapte români au jefuit și torturat o familie în propria casă. „Ei i-au mutilat urechea cu o furculiță“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ultimul dintre cei șapte români, care la 23 septembrie 2018 i-au jefuit, sechestrat și torturat pe soții Carlo Martelli - un chirurg pensionar în vârstă de 70 de ani și Niva Bazzan, a fost trimis la închisoare. Faptele oribile s-au petrecut în vila familiei din Lanciano (Chieti), când banda formată din 7 români, a sustras niște ceasuri, aur și aproape 2000 de euro. Cuplul a fost ținut ostatic timp de două ore, legați și bătuți brutal, iar tâlharii i-au tăiat urechea femeii cu o furculiță. 

 

 

Carabinierii din Lanciano, Chieti, au fost cei care au executat ordinul de arest preventiv în închisoare pentru Bogdan Ghiviziu, 28 de ani, considerat omul de paie și șofer în timpul jafului lui Carlo Martelli și Niva Bazzan, condamnat deja la opt ani în primă instanță, și totodată singurul care se află de aproximativ un an în arest la domiciliu, cu brățară electronică de urmărire.

Decizia provine din hotărârea recentă a Curții de Casație, care a respins toate recursurile și a confirmat condamnările, pronunțate de Curtea de Apel din L'Aquila la 24 septembrie 2020, împotriva celor șapte membri ai comandoului care au pătruns în vilă în noaptea de 23 septembrie 2018.

Șapte români au jefuit și torturat o familie în propria casă, în Italia

 

Judecătorul tribunalului din Lanciano îi acordase lui Ghiviziu detenția la domiciliu, considerând că nu există pericol de recidivă sau de evadare și permițându-i tânărului de 28 de ani să se întoarcă la domiciliul său din Lanciano după 13 luni de închisoare.

Acum, în urma deciziei Curții de Casație, sentința finală va trebui să fie executată în închisoare. Prin urmare, Biroul de Executare Penală, sub semnătura procurorului Mirvana Di Serio, a dispus ca deținutul să fie dus într-un centru de detenție pentru a continua executarea pedepsei rămase, care este calculată la patru ani și patru luni.

Militarii l-au ridicat pe Ghiviziu de la domiciliu și l-au dus la închisoarea Lanciano, unde este deținut.

„I-au mutilat urechea cu o furculiță“

 

Curtea de Casație a clasat procesul penal împotriva celor șapte membri ai bandei de români care, la 23 septembrie 2018, i-au jefuit și i-au bătut cu sălbăticie pe soții Carlo Martelli și Niva Bazzan în vila lor din Lanciano și le-au tăiat urechea dreaptă cu o furculiță: Toate apelurile au fost respinse și au fost confirmate sentințele pronunțate de Curtea de Apel din L'Aquila la 24 septembrie 2020. Comparativ cu prima instanță din Lanciano, în fața pricurorului  Giovanni Nappi, la 8 octombrie 2019, a existat o reducere totală de 7 ani și 4 luni pentru diferiți inculpați.

După pronunțarea Curții Supreme, sentințele definitive rămân 14 ani de închisoare pentru Alexandru Bogdan Colteanu, chemat în calitate de coautor și considerat autorul mutilării lui Băjan. Pentru șeful de bandă și patrulă exterioară Marius Adrian Martin 11 ani de închisoare, pentru Aurel Rușeț 8 ani și 4 luni, Costantin Turlică 8 ani, pentru Ion Turlică 8 ani, pentru Bogdan Ghiviziu, jandarm și șofer, 7 ani. Pentru toți aceștia, acuzațiile sunt de tâlhărie calificată, vătămare corporală gravă, răpire și port ilegal de armă. În cele din urmă, Gheorghe Jacota a fost condamnat la 10 luni de închisoare pentru complicitate la evadarea lui Ghiviziu.

Italia. Metoda „Portocala mecanică“

 

Jaful în stil "Portocala mecanică" comis în septembrie 2018 de români în vila cuplului Martelli a șocat opinia publică. În timpul jafului, banda a furat ceasuri, aur și aproape 2000 de euro cu cardurile lui Carlo Martelli. Soțul și soția au fost ținuți ostatici timp de două ore, legați și bătuți cu brutalitate. Hoții au mers chiar până la mutilarea urechii doamnei Niva. După jaful violent, toți membrii bandei au încercat să fugă, dar în zilele următoare au fost arestați unul câte unul de poliție. Un membru al familiei victimelor s-a referit la eveniment ca la metoda „Portocala mecanică“: "Acel film, Portocala mecanică, este probabil amuzant în comparație cu ceea ce au făcut oamenilor, pentru că era un băiat cu handicap și i-au percheziționat și camera. Din fericire, nu s-au atins de el", a declarat Alfredo Martelli, fratele lui Carlo.

Vezi și: Un român din Italia s-a "asociat" cu doi italieni pentru jafuri în stil "Portocala Mecanică" din casele oamenilor. Românul a primit pedeapsa cea mai grea

Justiția funcționează și trebuie să ai răbdarea de a ști să aștepți", a comentat Carlo Martelli decizia Curții de Casație. "Eu și soția mea încercăm să uităm acele momente dramatice, chiar dacă orice zgomot din casă continuă să ne alarmeze".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel