Italia. Matteo Salvini, nemulţumit de acordul convenit la summitul UE: "Nu există cadouri pentru nimeni!"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Italia nu ar trebui să se aştepte să primească bani gratuit de la Uniunea Europeană în urma acordului convenit la summitul Consiliului European privind fondul de relansare a economiei postpandemie, a avertizat marţi liderul opoziţiei de extremă dreaptă italian, Matteo Salvini, citat de DPA.

"Nu există cadouri pentru nimeni, este un împrumut", a spus Salvini într-o conferinţă de presă la Roma.

Şeful Ligii (formaţiune de extrema-dreaptă) a denunţat, de asemenea, ceea ce el a numit o "capitulare necondiţionată" în faţa ideii unui control al UE asupra politicilor naţionale italiene.

În cursul nopţii de luni, liderii UE au încheiat patru zile de negocieri tensionate privind crearea unui fond de relansare postpandemie de 750 miliarde de euro (855 miliarde de dolari).

Potrivit primelor calcule, Italia ar putea primi 209 miliarde de euro, dintre care 82 miliarde ca granturi şi 127 miliarde cu împrumut.

Dar Salvini argumentează că şi granturile vor trebui rambursate în cele din urmă, pentru că ele ar urma să fie acoperite prin emisii de obligaţiuni ale UE rambursabile în 30 de ani.

El a sugerat că, în schimbul banilor de la UE, Italia va trebui să angajeze reforme dureroase fiscale şi a sistemului pensii, o cerinţă controversată şi probabil exagerată, în opinia sa.

Pentru a solicita împrumuturi şi granturi de la UE, guvernul italian trebui să prezinte propriul plan de reforme, care va trebui aprobat de către o majoritate calificată a statelor membre UE.

Odată ce banii încep să curgă, există de asemenea o prevedere ca unul sau mai multe state să poată ridica obiecţii cu privire la modul în care o ţară beneficiară cheltuieşte banii pe care îi primeşte de la Bruxelles, a mai spus liderul Ligii.

Potrivit lui Salvini, aceasta înseamnă că "şoimi fiscali" precum premierul olandez Mark Rutte ar putea "spune în primăvara următoare: Eu nu dau niciun ban Italiei dacă nu reduce pensiile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel