Italia, lovită de furtuni violente și căderi masive de zăpadă: Școli închise, inundații, drumuri impracticabile - FOTO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Episod de vreme rea în Italia. Mai multe regiuni se confruntă cu furtuni violente și căderi masive de zăpadă (Foto: Pompieri italieni/ANSA)
Episod de vreme rea în Italia. Mai multe regiuni se confruntă cu furtuni violente și căderi masive de zăpadă (Foto: Pompieri italieni/ANSA)

De câteva zile, un val de vreme rea a cuprins o mare parte din Italia și se pare că nu există vești prea bune de la meteorologi nici pentru următoarea perioadă. 

Un val de ninsori abundente a cuprins în ultimele zile Italia, obligând autoritățile să ia măsuri drastice precum închiderea școlilor sau blocarea accesului pe anumite drumuri, scrie agenția italiană de presă ANSA.

Drumuri impracticabile, accidente, echipe și vehicule de urgență intervin în diferite regiuni. Pe internet, videoclipuri și fotografii cu oameni care se joacă în zăpadă alternează cu cele în care echipajele de urgență curăță drumurile. Aproape jumătate din țară a fost blocată din cauza ninsorilor abundente și a ploilor care vor continua și în următoarele ore, alături de vremea rece, avertizează meteorologii.

Inundații și alunecări de teren

 

În regiunea Marche, râul Misa din Senigallia a atins un nivel critic de inundație și apoi a început să scadă. Proprietarii de magazinele s-au pregătit pentru inundații, iar municipalitatea a îndemnat oamenii să nu se deplaseze și să rămână la etajele superioare. Stația de taxare A14, precum și unele tronsoane din SS16 au fost închise. În orașele afectate de inundațiile din 15 septembrie, alerta a fost maximă în ultimele ore.

Inundații în italia

Pe lângă pagubele provocate de ploi, cum ar fi alunecări de teren, inundații și copaci căzuți în zonele Pesaro, Fermo și Ancona, în zona Pesaro Urbino și Ascoli Piceno s-au înregistrat și ninsori abundente. Pe de altă parte, pe coasta Marche, furtuni pe mare au fost înregistrate la Pesaro, unde mai multe stabilimente balneare au fost avariate. În zona Macerata au avut loc alunecări de teren și inundații din cauza ploilor.

În Umbria, au căzut fulgi de zăpadă la altitudini foarte mici. Foligno, Spoleto și Gubbio s-au trezit complet acoperite de zăpadă. La Norcia, potrivit oamenilor care locuiesc acolo, a fost una dintre cele mai mari căderi de zăpadă din ultimii 15-20 de ani.

"Sunt acumulări chiar și de 60-70 de centimetri", spun autoritățile.

iarna-italia-zapada-italia-pompieri-2

Avalanșe și un sat izolat

 

În Abruzzo, în Valle Castellana, care se află pe Gran Sasso, în provincia Teramo, câteva avalanșe au căzut pe drumul provincial 52, iar satul a rămas izolat. Locuitorii din mai multe cătune au fost mutați de pompierii care au intervenit cu elicopterele.

La Cagliari, în Sardinia, s-au înregistrat întârzieri mari, chiar și de peste două ore, pe aeroport, din cauza gheții care s-a format în timpul nopții pe aripile unor avioane.

În Campania, ploile și furtunile persistă și există un risc hidrogeologic. Nivel ridicat al apelor s-a înregistrat și în nordul țării, la Veneția.

Zăpadă abundentă la munte și în zonele de deal

 

Mai multe zone ale Italiei sunt afectate de căderi masive de zăpadă, cele mai afectate provincii fiind Belluno și Vicenza. Ninsori s-au înregistrat și în zona Veronese la altitudine mare și acumulări de până la 20 de centimetri în toată zona Dolomiților.

În Friuli-Veneția Giulia, s-au înregistrat rafale ale vântului de peste 120 de kilometri pe oră. De asemenea, a plouat pe alocuri.

Vântul și frigul continuă să afecteze și Emilia Romagna.

Căderi masive de zăpadă în Italia

Și Bologna, care a fost afectată de ploi abundente în cursul zilei, a fost afectată. În zona Rimini, 120 de apeluri au fost primite de pompieri din cauza căderilor de zăpadă din interiorul dealurilor și din Apenini, care în unele locuri au atins până la doi metri. Doi tineri au fost salvați în provincie din inundațiile unui torent. Aceștia se deplasau cu o mașină în Coriano când au fost luați de valul de pe un dig de beton.

În Ravenna, apa mării a crescut cu 2,5 metri, provocând inundații în mai multe zone de coastă. Peste 5.000 de întreruperi de energie electrică au avut loc în Apeninii Romagna și Rimini din cauza vremii nefavorabile.

A nins și în Toscana, pe dealurile și munții din zona Arezzo. Școlile au fost închise în mai multe municipalități. De asemenea, au căzut fulgi abundenți și în zonele Sienese și Grosseto, unde unele mașini, în ambele provincii, au ajuns în afara șoselelor, iar autobuzele au fost blocate.

În regiunea Lazio, la Amatrice, în provincia Rieti, situația "este dezastruoasă", a declarat primarul Giorgio Cortellesi. În doar câteva ore, a căzut un metru de zăpadă, mai transmite ANSA.

Căderi de zăpadă în Italia. Pompierii intervin

 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel