Italia. Explozie de cereri de muncă la ferme: „Nimeni nu a răspuns la anunț în anii trecuți”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook @Corriere della Sera
Sursa foto: Facebook @Corriere della Sera

Proprietarul unei ferme din Italia, Dennis Visioli, spune că, de când și-a publicat anunțul pe pagina de Facebook, telefonul său mobil nu a încetat să sune: „Am atins apogeul la cererile de muncă după această criză devastatoare, mulți spun că și-au pierdut serviciul din cauza coronavirusului”.

„Când era timpul să înceapă sezonul în mediul rural, uneori mă găseam fără personal. În anii trecuți a fost greu chiar să găsești și un șofer: am pus reclamele și nimeni nu a răspuns”, a spus Dennis, potrivit Corriere. De data aceasta, însă, acest lucru nu s-a întâmplat pentru Dennis Visioli, proprietarul unei ferme din provincia Cremona.

Totul a început cu o postare pe Facebook: „Căutăm tineri dornici pentru culegerea pepenilor verzi”. La câteva ore după anunț, telefonul mobil al lui Visioli a început să primească apeluri unul după altul: „Oameni de toate vârstele m-au sunat, în orice moment al zilei: tineri, dar nu numai, chiar și oameni mai în vârstă. Lucrul surprinzător este că apelurile au venit din toate colțurile din nordul Italiei și nu numai. Am primit, de asemenea, apeluri de la Bologna și Ferrara, din locuri chiar și la o distanță de câteva ore cu mașina de la ferma mea”.

 

Peste o sută de apeluri

 

Au fost trei locuri libere pentru sezonul de vară în ferma lui Visioli. Cinci sau șase ore pe zi de muncă, două sau mai multe ture pentru a acoperi ziua: de la șase dimineața la opt seara. Plata: 9,50 € brut pe oră. Telefonul nu încetează să sune. Apelurile? „Mai mult de o sută, cu siguranță, nu le mai socotesc”, continuă Visioli.

„Primesc și cereri de informații de la părinți: „Fiul meu este liber toată vara, are 18 ani și este disponibil”, îmi spun ei. Cu toate acestea, mulți îmi spun poveștile lor: mai multe persoane mi-au spus că au fost concediate din baruri, restaurante și cluburi în timpul pandemiei de coronavirus și că sunt disperate pentru un loc de muncă.

Repet: în anii trecuți a fost dificil să formez echipa, a existat un sezon în care am fost disperat, deoarece nimeni nu răspundea la anunț. Am oferit întotdeauna ca explicație că meseria noastră nu este simplă: este obositoare, mai ales pe vreme caldă”, mai spune proprietarul fermei pentru sursa citată.

 

„Sezonul pepenilor verzi a început”

 

Dennis a găsit deja cei trei băieți pe care îi căuta: „I-am ales pe baza vârstei și a apropierii de fermă”, explică el. „Nu puteam oferi garanții celor care și-au pierdut locul de muncă: ceea ce am oferit a fost un loc de muncă sezonier și în acest fel cei care l-au acceptat vor pierde șomajul”.

„Această experiență m-a învățat totuși că am crezut greșit în vorba care spune că mulți tineri astăzi nu vor să muncească. După apelurile atâtor studenți universitari și oameni de bună voie, trebuie să îmi schimb părerea. După acest boom, anunțul de pe pagina de Facebook a fost anulat. Sezonul pepenilor verzi a început și forța de muncă din ferma Visioli este acoperită integral. Dar există telefonul mobil care continuă să sune”, a conchis Dennis Visioli.

 

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel