Italia. Doi șoferi români de TIR, arestați pentru trafic de migranți

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Doi şoferi români de TIR au făcut avere transportând migranţi din ţară în Italia. Au fost arestaţi în Italia şi făceau parte dintr-o organizaţie condusă de un alt român şi un asiatic.

O grupare criminală compusă din nouă persoane de naționalitate română și srilankeză a fost destructurată de autoritățile italiene după ce au descoperit că transportau în mod ilegal imigranți asiatici clandestini din România în Italia. Imigranții, care ajungeau inițial din Asia în țara noastră cu vize turistice sau de lucru, erau ascunși apoi în TIR-uri care transportau prefabricate metalice în Europa, iar șoferii erau plătiți pentru fiecare imigrant transportat.

Potrivit celor relatate de comisarul șef, Silivia Cascino, de la Poliția de Stat din Lucca (Tosccana), datorită unor acorduri dintre România și Sri Lanka sau Bangladesh, imigranții soseau în țara noastră cu vize turistice și pentru muncă, dar scopul lor final era să ajungă în Italia. Pentru a ajunge aici însă imigranții plăteau în jur de 3.500 de euro pentru o călătorie din România și circa 7.000 de euro dacă voiau să fie aduși din Asia, scrie Observator.

 

Plăteau 800 de euro pentru fiecare imigrant clandestin transportat

 

Șeful grupării criminale era un cetățean de origine srilankeză, Fernando Saman Priyantha Porutotage, 49 de ani, care lucra în strânsă colaborare cu un cetățean român, Cristi Mircea. Cei doi organizau călătoriile asiaticilor din România în Italia sau Franța cu ajutorul unor șoferi de TIR români pe care-i plăteau suma de 800 de euro pentru fiecare imigrant clandestin transportat.

Clandestinii erau ascunși printre marfa transportată din remorca TIR-urilor, de obicei prefabricate din metal, iar pe tot parcursul drumului nu li se dădea voie să mănânce, să vorbească sau să folosească telefoanele mobile. De multe ori, pentru a reduce la minim riscul de a fi descoperiți, nu li se dădea voie nici măcar să iasă din remorcă în timpul opririlor pentru a merge la baie.

Imigranții asiatici ajungeau astfel la Milano cu funcțiile vitale reduse la minim și înțepeniți, iar de acolo erau mutați într-o casă din provincia Monza e Brianza unde erau ținuți până în momentul în care gruparea criminală își primea banii. Plata de obicei se făcea prin intermediul transferurilor bancare în conturile din Sri Lanka ale șefului organizației.

 

Cei doi români au adunat 50.000 de euro fiecare

 

Potrivit estimărilor făcute de autoritățile italiene, din luna august până în luna octombrie a acestui an această grupare a transportat circa 60 de imigranți clandestini. Unii dintre aceștia s-au oprit în Italia și au cerut azil aici, în timp ce alții au fost transportați până în Franța.

Ancheta a dus la arestarea a nouă persoane, dintre care șase cetățeni srilankezi și trei cetățeni români. Arestații sunt acuzați de asociere criminală cu scopul de a favoriza imigrația clandestină. Șeful grupării, Fernando Saman Priyantha Porutotage, este acuzat și de șantaj.

Cei doi şoferi de TIR arestaţi sunt Vasile Aurel Olărean, cetățean român în vârstă de 46 de ani, şi Ionuț Nicușor Popescu, cetățean român în vârstă de 34 de ani, cei doi reuşind să adune în cinci luni aproximativ 50.000 de euro fiecare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel