Italia. Badantele și îngrijitorii: Cât ar trebui să câștige, lunar, potrivit contractului colectiv de muncă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Auzim deseori despre salariile nepotrivite care sunt oferite îngrijitorilor și badantelor în Italia (și nu numai). În realitate, însă, această dinamică este reglementată de anumite reguli specificate în contractul colectiv național pentru lucrătorii casnici. 

Există, de fapt, un plafon minim sub care nu ar trebui să cobori niciodată, dar uneori aceste relații de muncă nu sunt regulate și nu doar din "vina" celor care angajează. Chiar și femeile care lucrează preferă uneori să "lucreze la negru" pentru a beneficia de avantajele și facilitățile din țara lor de origine.

Desigur, există variabile care determină salariul lunar al unui îngrijitor, cum ar fi durata turelor. Acestea sunt lăsate la latitudinea negocierii individuale, care ține însă cont de parametrii menționați mai sus.

Municipalitatea în care lucrați ca badantă sau îngrijitor poate avea o influență asupra mijloacelor de transport pe care le folosiți pentru a merge la serviciu. Un scenariu care apare în cazul unui îngrijitor care nu locuiește împreună sau care nu locuiește în apropierea persoanei pe care trebuie să o asiste.

Badantele și îngrijitorii, modificări importante ale venitului în contractul colectiv de muncă

 

Un alt factor fundamental este să se stabilească dacă trebuie să facă o muncă pur rezidențială sau trebuie să ofere asistență persoanei în vârstă. Unii angajatori cer, de asemenea, ca îngrijitorul sau badanta să facă treburi casnice și să gătească pentru toți membrii gospodăriei. 

Detalii care trebuie puse negru pe alb pentru a nu crea niciun fel de neînțelegeri. Cu toate acestea, în general, salariul unui lucrător care locuiește în concubinaj variază de la 636 de euro pe lună în sus.

Pe de altă parte, pentru cei care nu coabitează, salariile variază de la un minim de 4,62 euro la un maxim de 8,21 euro pe oră. Pe de altă parte, munca de noapte poate duce la câștiguri lunare începând de la 997 de euro și ajungând până la 1396 de euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel