Italia amenință Uniunea Europeană. Vom propune vot

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Italia
Italia

 Vicepremierul italian Luigi Di Maio a declarat joi că partidul său ar vota în favoarea suspendării contribuţiei ţării sale la bugetul Uniunii Europene anul viitor dacă alte state nu sunt de acord să preia din migranţii aflaţi la bordul navei Diciotti, ce aparţine pazei de coastă italiene şi care este acum blocată în portul Catania, informează Reuters. 

După trei zile de la sosirea în Sicilia a navei, 150 de persoane adulte sunt încă la bord, în timp ce 27 de minori au primit permisiunea de a fi debarcaţi. 

Confruntată în ultimii ani cu sute de mii de sosiri pe mare, Italia doreşte ca şi alte state UE să îi accepte pe migranţi. 

Comisia Europeană a spus de mai multe ori în această săptămână că lucrează în direcţia ajungerii la un acord. Alte înţelegeri similare au fost găsite în iunie şi în iulie în cazul unor nave cu migranţi salvaţi ce au ajuns în Italia sau Malta. 

"Dacă mâine, la reuniunea Comisiei Europene, nu se întâmplă nimic în privinţa redistribuirii migranţilor de pe nava Diciotti, eu şi Mişcarea Cinci Stele nu vom fi dispuşi să alocăm cele 20 de miliarde de euro care merg la UE în fiecare an", a avertizat Di Maio, într-un video postat pe Facebook. 

Alianță Di Maio-Salvini 

Di Maio este liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem), prezentă în coaliţia de guvernare alături de formaţiunea Liga (extremă dreapta) şi liderul acesteia, Matteo Salvini, care a susţinut o abordare dură împotriva imigraţiei de la preluarea mandatului, în iunie. 

Potrivit agenţiei EFE, vorbind despre acest caz şi despre altele care ar mai putea urma cu migranţi salvaţi pe Mediterana, Salvini, vicepremier şi ministru de interne, a menţionat că obiectivul este adoptarea unui program asemănător celui australian denumit 'No Way', prin care niciun migrant salvat pe mare nu poate ajunge pe teritoriul Australiei, vasele cu migranţi neprimind permisiunea de a acosta în porturile acestei ţări. 

El a mai spus că nu se teme de o intervenţie a preşedintelui Sergio Matarella pentru a-l detemina să permită debarcarea migranţilor de pe nava Diciotti şi nici de o investigaţie a procuraturii pentru 'sechestrare de persoane', investigaţie despre care presa locală afirmă că deja a fost iniţiată. 

'Dacă vor să mă investigheze, sunt aici. Chiar mâine voi explica motivele mele. Fiecare să-şi facă treaba. Eu sunt un funcţionar public, un ministru de interne care are grijă de securitate', a argumentat Salvini. 

El a insistat că nu va permite debarcarea migranţilor de pe Diciotti atât timp cât alte state din UE nu acceptă să-i preia, acuzând de asemenea unele dintre aceste ţări că nu şi-au respectat angajamentele. 

'Vă mai amintiţi de cei 450 de migranţi sosiţi în iulie? Germania a promis că va primi 50, ea a primit 0. Portugalia a acceptat să primească 50, ea a primit 0. Spania a acceptat să primească 50, ea a primit 0', a scris Salvini pe Facebook, potrivit AFP. 

Comisia Europeană a transmis că se află în contact cu mai multe ţări pentru a încerca să găsească o soluţie pentru cazul Diciotti, o reuniune a reprezentanţilor din 12 state membre ale UE fiind prevăzută să se desfăşoare vineri la Bruxelles. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel