Italia: Piaţa San Marco din Veneţia, EVACUATĂ! 3 morți și mai mulți răniți

Turiștii care se aflau astăzi în Piața San Marco din Veneția au fost evacuați, după ce oraşul a fost afectat de inundaţii grave iar autorităţile italiene au instituit un cod roşu de furtună la nivel naţional.

Piaţa San Marco din Veneţia a fost evacuată luni în condiţiile în care oraşul a fost afectat de inundaţii grave iar autorităţile italiene au instituit un cod roşu de furtună la nivel naţional.

Intemperiile care afectează Italia de duminică au provocat luni moartea a trei persoane şi au obligat închiderea a numeroase şcoli, în timp ce apele au atins o cotă istorică la Veneţia.

Potrivit autorităţilor locale din Veneţia, în jurul orei 2:40 pm (13:40 GMT) înălţimea valurilor a ajuns la 156 de centimetri, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, un nivel care a lăsat sub ape peste 70% din centrul istoric al Veneţiei.

"Ca măsură de precauţie am optat pentru evacuarea turiştilor din piaţa San Marco", a declarat primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter.

Nivelul ridicat al apelor a dus, de asemenea, la suspendarea temporară a serviciului de transport public cu ferry boat-ul în Veneţia, a informat compania de transport local ACTV.

Cu toate acestea, vestea bună este că nivelul apelor este mai mic decât se preconiza. Autorităţile se aşteptau ca înălţimea valurilor să ajungă luni până la 160 de centimetri, un nivel care ar fi urmat să ducă la inundarea a 77% din centrul istoric al Veneţiei, ceea ce ar fi reprezentat cele mai grave inundaţii cu care s-a confruntat Veneţia după cele din data de 22 decembrie 1979, când înălţimea apelor a ajuns la 166 centimetri peste punctul de referinţă zero la capătul sudic de intrare în Marele Canal. Cele mai grave inundaţii cu care s-a confruntat Veneţia în ultimul secol au avut loc în 1966 când înălţimea valurilor a ajuns la 194 de centimetri.

Luni, pe teritoriul Italiei, mai multe drumuri au fost inundate şi numeroase şcoli închise, din cauza rafalelor de vânt cu viteze de până la 100 km/h, precipitaţiilor abundente şi valurilor înalte. Autorităţile au instituit cod roşu în nordul ţării (Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli, Trentino) şi în Abruzzo (centru) şi cod portocaliu în mare parte din restul peninsulei şi în Sicilia.

Traficul feroviar şi rutier în apropiere de pasul Brenner, care face legătura între Italia şi Austria, a fost temporar suspendat duminică şi luni iar o parte din autostrada Milano-Bologna era inundată.

Ca măsură de precauţie, şcolile au fost închise în mai multe zone, inclusiv în regiunile Liguria şi Veneto din nordul ţării, în unele părţi din regiunea Abruzzo (centru) şi la Roma. 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy