Italia. Mai multe badante românce și-au făcut bagajele și au plecat din casa unei pensionare, după ce au fost acuzate pe nedrept

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Mai multe badante românce și-au făcut bagajele și au plecat din casa unei pensionare, după ce au fost acuzate pe nedrept
Italia. Mai multe badante românce și-au făcut bagajele și au plecat din casa unei pensionare, după ce au fost acuzate pe nedrept

Mai multe badante românce și-au făcut bagajul și au plecat din casa unei pensionare, în vârstă de 83 de ani, care suferă de o formă gravă de Alzheimer, în Corso Padova, provincia Vicenza, Italia.

Tereza, pensionara în cauză, se află în acest moment într-o casă de bătrâni, după ce mai multe badante au plecat din cauză că au fost acuzate de comportament inadecvat și neglijarea unei persoane incapabile. 

„Familia mea a trăit o situație paradoxală în ultimii ani, în care suferința de boală gravă pe care o suferă mama mea este însoțită de o serie de acțiuni legale corecte și de înțeles, dar substanțial inutile, care au provocat un scurtcircuit în care ne-am simțit cu adevărat lăsați singur”, spune fiul pensionarei.

Referința se referă la plângerile repetate aduse îngrijitorilor care de-a lungul anilor au avut grijă de pensionară. Toate plângerile au ajuns în arhivă, iar badantele și-au făcut bagajele și și-au schimbat locul de muncă, până când copilul bătrânei nu a mai găsit pe nimeni dispus să aibă grijă de mama sa.

 

„Este convinsă că este în închisoare, vrea să scape continuu”

 

Teresa, în vârstă de 83 de ani, suferă de o formă gravă de Alzheimer de zece ani, care s-a înrăutățit progresiv.

„Cel puțin din 2016 nu mai recunoaște pe nimeni. Își cheamă părinții, este convinsă că este în închisoare, vrea să scape continuu. Este o durere să o vezi în această stare, și pentru că nu are fizic patologii semnificative. Mintea nu mai funcționează”, explică Fantin, băiatul pensionarei.

Cu toate acestea, în conformitate cu o cerere specifică a mamei sale, când era bine, a ales să o urmărească în casa lui și să nu ceară ospitalitate unei structuri, până acum câteva luni.

„Inițial întreaga familie a fost de acord: am angajat în mod regulat un îngrijitor care locuia cu ea, în Corso Padova. „Mirna, din Moldova, a fost foarte bună”, își amintește fiul ei. „Numai că, începând din 2017, mama a început să încerce să scape în mod repetat. Odată, în timp ce Mirna era în baie, a reușit să iasă pe stradă și a fost lovită de un băiat pe o bicicletă care a dat imediat alarma. A fost dusă la spital. După ce a reconstituit incidentul, poliția a raportat îngrijitorul la parchet, deoarece nu ar fi urmărit-o pe femeia bolnavă în vârstă așa cum ar fi trebuit. Deși noi, rudele, explicasem în detaliu că lucrătoarea nu a fost vinovată, procesul judiciar a început. Iar Mirna a decis să demisioneze”.

 

Pensionara a sărit pe geam

 

Când Teresa a fost externată, rudele ei angajează un al doilea îngrijitor român: Mihaela.

„Costurile au crescut și unele dintre rudele mele au început să-și întoarcă capul. Când, în decembrie 2018, mama mea a reușit să scape, complet goală, o rudă a mea a raportat la procuratură comportamentul îngrijitorului, despre care a spus că este inadecvat. Și ea a demisionat, iar apoi ancheta, ca și prima, a fost închisă”, mai povestește fiul pensionarei.

Îngrijitoarea care a fost angajată cel mai mult a fost Maria, care a locuit cu Tereza aproape doi ani. Bătrâna a încercat să scape în mod repetat, dar ușile și porțile erau întotdeauna încuiate. Așa că pensionara a încercat să iasă printr-o fereastră de la primul etaj, a căzut și a fost rănită. Raportul către carabinieri a venit de la un vecin. A treia anchetă, a treia concediere.

 

Ioana a fost investigată pentru neglijarea unei persoane incapabile

 

Al patrulea caz este o istorie mai recentă: în octombrie anul trecut, profitând de intrarea în casă a unei rude a noului îngrijitor, Ioana, tot din România, Tereza a ieșit pe ușă și a fugit. A fost căutată câteva ore și, când toată lumea se temea acum de cel mai rău, a fost găsită așezată pe o bancă pe terenul de fotbal Stanga, pe care a numit-o „mama ei”. Din nou rudele lui Fantin au raportat incidentul autorităților, care fuseseră angajați în cercetare. Ioana a fost investigată pentru neglijarea unei persoane incapabile și apoi și-a făcut bagajele și a plecat.

„Toate cele patru investigații, aproape identice, au plecat de la presupunerea că, din moment ce mama mea suferă de o formă severă de demență senilă, iar serviciile sociale au recomandat o atenție extremă celor care o urmăresc, îngrijitorii nu și-au desfășurat activitatea cu scrupule și conștiință, oferindu-i mamei șansa de a scăpa și de a-și face rău. Dar magistrații care s-au ocupat de evenimente au crezut întotdeauna că evadarea a fost un eveniment excepțional, imposibil de previzionat și prevenit. Mama mea nu fusese abandonată, dar a rămas singură două minute în fotoliu. Nu ne putem gândi să avem grijă de un bolnav 24 de ore pe zi fără întreruperi”.

 

„Este o înfrângere”

 

Din acest motiv, nemaiavând niciun personal, fiul pensionarei și-a găzduit mama într-un azil.

„Este o înfrângere, pentru care îmi asum responsabilitatea, deoarece rudele mele nu m-au mai urmărit în acest sens”, comentează el cu amărăciune. „Nu este o chestiune de cost, ci de dreptul unei persoane în vârstă de a-și trăi ultimii ani acasă. Din păcate, m-am simțit lăsat singur de toate instituțiile care ar trebui să își facă datoria”, conchide fiul pensionarei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel