Italia. Badante și menajere, creșteri salariale în funcție de vechime: Obligația care revine angajatorului și puține lucrătoare știu de acest drept

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Se schimbă plata contribuțiilor pentru ajutoarele domestice și îngrijitori
Italia. Se schimbă plata contribuțiilor pentru ajutoarele domestice și îngrijitori

Lucrătorii casnici - precum îngrijitorii, menajerele și bonele - au dreptul la o creștere salarială dacă a trecut o anumită perioadă de la data angajării. Cât de des au dreptul la o creștere salarială? Iată care sunt criteriile și când pot fi aplicate la salariu.

Potrivit money.it, contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii casnici menționează că majorările salariale se acordă în funcție de vechimea angajatului. În detaliu, aceste creșteri sunt recunoscute ca urmare a așa-numitelor creșteri de vechime, precum factorii care conduc la o creștere a remunerației în funcție de timpul în care un angajat este angajat la aceeași companie.

Chiar și Contractul Colectiv Național de Muncă leagă creșterile salariale de vechimea în muncă a salariatului: în detaliu, aici se stabilește că pentru menajere, îngrijitori și babysitter, rata de vechime are loc la fiecare 2 ani. La aceasta se adaugă și obligația angajatorului de a actualiza salariul (minim) în funcție de evoluția indicelui prețurilor, adaptându-l astfel la costul vieții, motiv pentru care anul acesta a avut loc o creștere de 9,2%.

Pe lângă reevaluarea anuală, așadar, mai există un caz în care lucrătorii casnici au dreptul la o creștere salarială și depinde tocmai de treptele de vechime. O obligație care revine angajatorului pe care puțini lucrători casnici o cunosc, în ciuda faptului că este în vigoare din 1972. 

O îngrijitoare care lucrează de 20 de ani în Italia riscă să rămână pe stradă: "Nimeni nu-mi închiriază. În pandemie eram îngeri, azi au uitat de noi"

 

Vechimea crește Contractul Colectiv Național de Muncă


Sporurile de vechime pentru lucrătorii casnici și îngrijitorii au fost introduse încă din 1972. Acestea au fost reformate în 1992, când legislația a fost modificată pentru a introduce o protecție mai mare pentru aceste categorii de lucrătoare. 

Legislația în vigoare, așadar, prevede că lucrătorilor casnici și îngrijitorilor - angajați în mod natural cu contract de muncă obișnuit - trebuie să li se recunoască o creștere salarială la fiecare 2 ani de serviciu prestat în cadrul aceleiași familii.

Acești lucrători încep să acumuleze sporurile de vechime începând cu data de 1 a lunii următoare începerii activității de muncă. De exemplu, o femeie de serviciu angajată pe 26 martie 2021 va avea dreptul la o creștere salarială la 1 aprilie 2023.

Contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii casnici prevede însă o limită în acumularea majorărilor legate de vechime. Angajatorul poate acorda cel mult 7 astfel de majorări, după care lucrătoarea casnică, chiar dacă continuă să lucreze în aceeași familie, nu va mai avea dreptul la alte creșteri salariale.

Salariul minim pentru o badantă din Italia în 2023. Tot ce trebuie să știți despre banii lucrătorilor casnici, oficial de la Ministerul Muncii

 

Cât crește salariul


Odată atinsă o anumită perioadă de angajare, sporul salarial se calculează pe baza salariului minim prevăzut de Contractul Colectiv Național de Muncă pentru munca casnică, în funcție de nivelul profesional al persoanei.

În detaliu, pentru fiecare treaptă de vechime salariatul are dreptul la o creștere cu 4% a salariului minim.

Atenție să nu greșiți! Procentul de 4% se aplică întotdeauna salariului minim prevăzut de Contractul Colectiv Național de Muncă de referință și nu salariului angajatului. De exemplu, în al doilea salt legat de vechime, nu trebuie adăugat 4% la salariul actual al lucrătoarei casnice (care a crescut deja cu 4% cu doi ani înainte), ci 8% din salariul minim.

Să luăm ca exemplu pe cea a unei menajere, încadrată în categoria C din Contractul Colectiv Național de Muncă pentru muncă casnică. Aici salariul minim orar este stabilit la 7,38 euro, prin urmare, pentru fiecare treaptă de salariu se va recunoaște o creștere de 0,295 euro pe oră. 

„Se agravează exploatarea, abuzul și muncă nedeclarată”. Se cere o reformă a politicilor pentru badante, în Italia: „Cele mai multe sunt românce!”

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG  

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel