Irlanda. Românul acuzat că ar fi ucis o profesoară, șocat de situație. Radu: „M-am uitat în jur, credeam că sunt la 'camera ascunsă'“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un român a fost principalul suspect în cazul asasinării, în plină zi, a profesoarei Ashling Murphy, în vârstă de 23 de ani, dintr-un orășel din Irlanda. Bărbatul, suspectat pe nedrept de uciderea tinerei, a declarat că a crezut că cineva îi face o farsă atunci când gardienii au sunat la el acasă și l-au luat la întrebări.

Vorbind pentru Extra.ie, Radu Floricel, în vârstă de 40 de ani, originar din România, a declarat că și-a dat seama abia la secția de poliție că era interogat în legătură cu uciderea tinerei profesoare Ashling Murphy, și că "nu i-a venit să creadă".

Românul a fost arestat miercuri în legătură cu uciderea lui Ashling Murphy, 23 de ani, o profesoară de școală primară din localitate, care a fost agresată mortal în timp ce ieșea la alergat pe malul canalului din Tullamore.

Cu toate acestea, Floricel Radu a fost eliberat din arest joi seara și eliminat din anchetele poliției.

Ieri, Floricel, tatăl unui copil, a descris momentul de coșmar în care a fost arestat, întrebările repetate ale gardienilor și modul în care asemănarea sa cu un biciclist misterios - acum un alt suspect în acest caz - l-a plasat în mod greșit în centrul anchetei.

Citește și: Irlanda. Un român a șocat o întreagă comunitate, după ce ar fi ucis o profesoară

Dar, în cele din urmă, gardaí a confirmat că el a fost la cumpărături în Centra în momentul în care  Murphy a fost ucisă. Românul a declarat că i-a spus deja avocatului său că vrea să dea în judecată Garda Síochána și a spus că a vrut să își dezvăluie povestea pentru ca publicul să înțeleagă că este un om nevinovat, după ce a primit amenințări josnice online.

Garda a publicat, joi, o declarație prin care îi confirmă nevinovăția și l-a cazat la un hotel pentru o noapte pentru a-l proteja de persoanele care au crezut în mod greșit că el a ucis-o pe dna Murphy.

Românul acuzat că ar fi ucis o profesoară, în Irlanda, șocat de situație

 

Floricel Radu, originar din Transilvania,  a reamintit că a vizitat canalul cu câteva ore înainte de crimă și s-a întors la casa sa din Tullamore, pe care o împarte cu mama sa, Carmen, și sora sa, Neira.

Cu puțin timp înainte de ora 16.00 în acea zi, el a vrut să meargă la cumpărături, iar soțul vecinei sale a fost de acord să îl ducă. În timp ce se afla la cumpărături, un atacator necunoscut a ucis-o pe Murphy de-a lungul canalului. Garda s-a grăbit să obțină imagini din zonă și a găsit o înregistrare video de la un bloc de apartamente care arăta un bărbat care se deplasa cu bicicleta în centrul orașului dinspre canal imediat după crimă.

Se pare că Radu a fost identificat în mod greșit ca fiind biciclistul, iar polițiștii au fost chemați la casa acestuia. „Am venit la ușă și doi gardieni au început să-mi pună toate aceste întrebări. Unde am fost astăzi? Am fost de-a lungul canalului? Nu-mi amintesc exact la ce oră eram pe canal. M-au arestat atunci.

Serios, am crezut că este o glumă. M-am uitat în jur, gândindu-mă că sunt la camera ascunsă, că cineva face asta pentru a glumi, dar apoi am văzut că era real“ a afirmat românul, citat de Extra.ie. El a susținut că a urmat o percheziție a casei și că polițiștii i-au „dat peste cap casa“. Sora sa, Neira, a protestat împotriva nevinovăției fratelui său și a încercat săoprească percheziția. Și ea a fost arestată.

Floricel Radu: „M-am uitat în jur, credeam că sunt la 'camera ascunsă'“

 


În timp ce domnul Floricel era condus spre secție, neînțelegând ce se petrece, el și-a amintit că merge zilnic pentru a hrăni niște cai. „M-am gândit: Poate că asta este - fac filmulețe cu caii, pentru că iubesc caii și m-am gândit că poate ei cred că am omorât unul dintre cai și voi da explicații pentru asta“, spune el.

La secția de poliție Tullamore Garda Station, a fost întrebat dacă a ucis o tânără femeie pe canal în acea zi. „Pur și simplu nu-mi venea să cred că se întâmpla așa ceva. I-am spus: "Nu-mi vine să cred! Bineînțeles că nu am făcut-o". M-au tot întrebat la ce oră am fost pe canal și încercam să mă gândesc când anume, dar nu eram sigur și nu voiam să dau un răspuns greșit".

I-au luat toate hainele pentru expertiză și au luat mai multe haine de acasă. De asemenea, au căutat o bicicletă, dar nu au găsit niciuna.  El i-a descris pe polițiști ca fiind 'profesioniști' în interogatoriul lor, dar a spus că aceștia „Păreau convinși că eu sunt criminalul și așa mă interogau“. El le-a explicat că soțul unei vecine l-a dus la cumpărături în momentul crimei, iar detectivii au sunat la casa ei, în același cartier rezidențial, pentru a-i interoga pe ea și pe soțul ei.

Cuplul a confirmat că românul se afla în cumpărături la momentul crimei. Cu toate acestea, interogatoriul a continuat. „Au fost atât de multe sesiuni - două ore, trei ore, aceleași întrebări la nesfârșit. Unde am fost în acea zi? La ce oră am fost de-a lungul canalului? O cunoșteam pe această femeie? În stație era un număr mare de gardieni. Veniseră de la Dublin și toate celelalte. Am fost cu adevărat șocat. Nu-mi venea să cred că mă aflam în centrul acestei situații".

Linșat de comunitate și amenințat cu moartea

 

În cele din urmă, a fost dus înapoi în celula sa de detenție. El a susținut că, până atunci, polițiștii au confirmat că se afla în centrul comercial în momentul crimei și au reexaminat înregistrarea video.

„Doi polițiști au venit în celula mea. L-am putut auzi pe unul dintre ei spunând: "Spune-i tu". Mi-au spus că voi fi eliberat. Apoi am ieșit și unii dintre ei și-au cerut scuze și mi-au mulțumit pentru că am ajutat ancheta. Unii dintre ei chiar m-au îmbrățișat. Erau atât de mulți care se uitau la mine pe tot coridorul".

El și familia sa îl laudă pe Donal Farrelly, avocatul său, care l-a asistat și care s-a asigurat că gardaí a emis un comunicat de presă în care se preciza că bărbatul aflat în custodie nu mai era suspect. Dar până atunci, fotografiile domnului Floricel circulau pe rețelele de socializare, numeroase persoane amenințând că îl vor ucide. Aceștia au scris comentarii amenințătoare pe pagina sa de Facebook și au spus că speră că va fi ucis în închisoare.

„Au trimis mesaje de amenințare chiar și avocatului meu. A fost o nebunie, așa că gardaí au spus că nu ar trebui să mă duc acasă, că îmi vor rezerva un o cameră la un hotel pentru o noapte până când totul se va calma“.

El și-a petrecut noaptea de joi într-un hotel din Tullamore. Vineri, avocatul său l-a lăsat la casa familiei după o consultație. A fost întâmpinat la ușă de mama sa, Carmen, care l-a îmbrățișat cu căldură, și de vecina sa, femeia care a ajutat la dovedirea nevinovăției sale.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel