Invazie de buburuze pe plajele din Mamaia. Biolog: Este vorba despre o specie autohtonă

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Invazie de buburuze pe plajele din Mamaia. Biolog  Este vorba despre o specie autohtonă Sursa - Digi24
Invazie de buburuze pe plajele din Mamaia. Biolog Este vorba despre o specie autohtonă Sursa - Digi24

Buburuzele au pus stăpânire pe o plajă di Mamaia. Sunt peste tot, pe saltele, haine și chiar și pe turiștii care stau la soare. Specialiștii dau însă asigurări că aceste insecte sunt total inofensive, ba chiar benefice pentru culturi.

„Din fericire, este vorba despre o specie autohtonă, despre Coccinella septempunctata, care practic adunce foarte multe beneficii, atât culturilor, cât și în general grădinilor, pentru că aceste buburuze consumă alte insecte mai mici, acele afide sau păduchi de plante, care efectiv distrug atât cultura agricolă, cât și grădini și arbori”, spune biologul Răzvan Popescu-Mirceni, citat de Digi24

„E un fenomen natural, nu transmit nici boli, nici nu ciupesc, nu au niciun fel de efecte adverse asupra sănătății oamenilor. Din fericire, cum spuneam, este vorba despre o specie autohtonă, pentru că mai avem o altă specie, invazivă, i se mai spune și buburuza-arlechin, care are capacitatea să dea patru generații pe an, populații mult mai mari. Provenind din Asia de Est, ea a fost răspândită în mod deliberat de om, a fost importată de exemplu în Statele Unite, tocmai pentru a combate dăunătorii din agricultură, la începutul secolului XX”, a explicat biologul.

 Cel mai probabil, buburuzele au eclozat, s-au transformat din pupe în adulți un număr mare de exemplare și au fost aduse cu acel front atmosferic ce a adus azi și puțină ploaie la Constanța, spune Răzvan Popescu-Mirceni. În cel mult câteva zile, până într-o săptămână, ele vor dispărea de pe plajă, dă asigurări specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel