Inundații devastatoare în Italia: Poduri rupte după ample lucrări de consolidare. „În locul greșit sunt casele, nu apa“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai multe poduri din Italia s-au prăbușit după ce au fost supuse unor lucrări de consolidare ample. Ieri s-a prăbușit un viaduct la doar o oră și jumătate după ce fusese redeschis „în siguranță”. Un alt pod, peste râul Sesia a căzut, chiar dacă  ultimele lucrări de întreținere au fost făcute acum un an.

Douăzeci şi una dintre cele 22 de persoane date dispărute de Italia după intemperiile care au afectat nord-vestul ţării au fost găsite în zona franceză a trecătorii Col de Tende şi au fost evacuate cu elicopterul, a anunţat sâmbătă seara Protecţia Civilă italiană, citată de AFP.

''21 de dispăruţi au fost găsiţi la Vievola şi s-a început evacuarea lor cu elicopterul la Limone'', în Italia, a indicat pentru AFP Mara Anastasia, purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile. Printre aceste persoane se numără doi cetăţeni germani şi nepoţii lor italieni, a adăugat ea.

Bilanţul intemperiilor din Italia a ajuns în prezent la o persoană dispărută - un bărbat a cărui maşină a căzut într-un curs de apă - şi doi morţi. Cele două victime sunt un pompier în vârstă de 53 de ani, care a murit în timpul intervenţiei în Val d'Aoste şi un bărbat de 36 de ani, al cărui vehicul a căzut în râul Sesia, în Piemont, potrivit Mediafax.

Poduri prăbușite, după ample lucrări de consolidare

 

Alessandro Carini și Daniele Baglione, primarii din Romagnano și Gattinara anunțaseră ieri, la 12.00, redeschiderea podului peste râul Sesia, după verificările din urma inundației care a lovit zone mari din Piemont și Liguria. La ora 13.45 podul s-a prăbușit. 

În luna ianuarie 2019, podul Lenzino di Corte Brugnatella dinn Alta Valtrebbia, în zona Piacentino, a fost consolidat parțial. Ieri s-a prăbușit și acestea, după inundația râului Trebbia.

Anas anunță o anchetă pentru a înțelege motivele prăbușirii, iar guvernatorul regiunii Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, cere clarificarea responsabilităților, considerând prăbușirea "un fapt grav". 

Italia care se destramă când plouă

Geologul Mario Tozziexplică, în La Stampa, că problema infrastructurii rutiere fragile pare a fi și mai largă și mai ales mai complexă: „În Italia există, în medie, o alunecare de teren la fiecare 45 de minute. Deja aceasta este o informație care nu este foarte compatibilă cu o țară modernă, dar dacă intrați în detalii puteți vedea că, din 1918 până în 2018, au existat chiar și 17.000 de alunecări de teren grave. ISPRA certifică faptul că există peste șapte milioane de italieni care trăiesc în zone cu risc de alunecări de teren și inundații.

Șapte regiuni italiene au 100% din zonele municipale situate  în zone cu risc de instabilitate hidro-geologică (Valle d'Aosta, Liguria, Emilia Romagna, Toscana, Marche, Molise și Lucania), în timp ce celelalte ating cu ușurință 90%. Sute de mii de oameni lucrează în zone cu risc și aproape 20% din patrimoniul arhitectural, monumental și arheologic se găsește în acele zone periculoase“, a afirmat geologul italian, citează Today.it.

„Și dacă există case și apă în același loc, în locul greșit sunt casele, nu apa“, a mai spus acesta, într-un mod plastic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel