EXCLUSIV  Întrebări REFERENDUM. Augustin Zegrean, mesaj după anunțul lui Iohannis. Trebuie MODIFICATĂ. Exclusiv

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a vorbit în exclusivitate pentru Stiridiaspora.ro despre întrebările propuse de Klaus Iohannis la referendumul din 26 mai. Zegrean spune că nici una din întrebări nu ar putea fi pusă în aplicare fară modificarea Constituției. 

În cazul primei întrebări Augustin Zegrean precizează că în acest moment Constituția nu specifică fapte pentru care nu se poate face amnistie și grațiere.

"Prima întrebare este simplă și clară. Sigur, se pot pune probleme de constituționalitate foarte multe pentru că întrebarea aceasta presupune modificarea Constituției. Pe această Constituție, prima întrebare nu poate fi pusă în aplicare. În Constituție se spune clar despre aministie și grațiere că pot fi adoptate prin lege, nu se stabilesc fapte pentru care nu se poate face grațiere sau amnistie," a spus Augustin Zegrean.

A doua întrebare, una prea lungă


În ceea ce privește a doua întrebare, fostul președinte al Curții Constituționale spune că în mod identic, este nevoie de modificarea Constituției pentru punerea ei în aplicare.

"A doua întrebare este destul de lungă și de confuză. N-o să înțeleagă oamenii. Aici iar se pun probleme de constituționalitate, această întrebare nu poate fi transpusă în legalitate fără modificarea Constituției pentru că acolo este precizat că Guvernul poate să adopte ordonanțe simple sau de urgență și se precizează în ce situații se poate adopta și ce nu poate să cuprindă. Deci, amândouă întrebările necesită modificarea Constituției, ceea ce înseamnă că ele vor trece, lumea va ști despre ce e vorba, politicienii ar trebui să țină seama de voința poporului dacă va trece referendumul și să modifice Constituția ca să poată să transpună în legislație răspunsul la aceste întrebări.

Aceste întrebări nu vor rezolva problemele din Justiție pentru că Justiția este în permanentă reformă de când e lumea. Nu vom rezolva definitiv problemele din Justiție pentru că oamenii nu sunt mulțumiți în general, nu doar la noi, ci peste tot. Îngerii dacă ar veni să-i judece și oamenii tot ar fi nemulțumiți," a mai spus Zegrean.  

Cele două întrebări propuse de Klaus Iohannis

 

Iată cele două întrebări propuse astăzi de Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai: 

1.Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel