Intotero: Chiar plecaţi din ţară, românii simt, vorbesc, se roagă în limba română

StiriDiaspora Team / 12 mai 2018, 22:42
Natalia Intotero
Natalia Intotero

Natalia Intotero a reamintit că "Informare acasă! Siguranţă în lume!" este o campanie prin care se încearcă transmiterea unui mesaj pentru românii din afara ţării.

Peste 400 de elevi de liceu din judeţul Hunedoara au participat, sâmbătă, la Deva, la prezentarea campaniei naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!", derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), cu scopul de a-i informa pe cetăţenii români asupra riscurilor care pot apărea atunci când îşi caută un loc de muncă sau un program de studii în afara graniţelor.

"Este o campanie de informare prin intermediul căreia ne propunem să aducem la cunoştinţă riscurile la care pot fi supuse toate persoanele, începând de la tineri până la persoanele adulte, care doresc să călătorească, să studieze sau să muncească în afara graniţelor ţării, în momentul în care nu pleacă echipaţi cu informaţia necesară", a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, prezentă la eveniment.

Ea a arătat că prin campania derulată de Ministrul pentru Românii de Pretutindeni se încearcă şi transmiterea unui mesaj pentru românii din afara ţării, care doresc să revină acasă, în sensul că România are proiecte ce pot veni în sprijinul lor.

"Am avut nenumărate discuţii cu românii noştri, de pretutindeni. Chiar dacă sunt plecaţi de foarte mulţi ani de aici, din ţară, ei acasă simt, vorbesc, se roagă, gândesc în limba română. Foarte mulţi dintre ei şi ar dori să se întoarcă în ţară. Prin intermediul acestor campanii încercăm să le spunem că România este o soluţie, încercăm să venim cu multe proiecte în sprijinul acestora, pentru cei care doresc să se întoarcă acasă. Prin activitatea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni încercăm să păstrăm identitatea românilor noştri în ţările de rezidenţă, prin cursuri de limba română, proiecte educative, culturale, prin finanţarea mass-media în limba română, dar şi prin sprijinirea spiritualităţii, respectiv a cultelor din afara graniţelor ţării", a spus ministrul Natalia Intotero.

Lansarea campaniei la Deva a fost însoţită de intervenţii ale reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, tinerilor fiindu-le prezentate oportunităţi de studiu sau de pregătire într-o meserie în ţară.

Campania "Informare acasă! Siguranţă în lume!" se va desfăşura în două etape: prima este adresată tinerilor şi este programată în lunile mai-iunie, iar cea de-a doua este destinată adulţilor şi este planificată să aibă loc în lunile septembrie-octombrie. Campania se va desfăşura la nivelul celor 41 de judeţe ale României.

De asemenea, tot sâmbătă, secretarul de stat din cadrul MRP, Lilla Debelka, a prezentat elemente ale campaniei la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea.

La eveniment au participat aproximativ 200 de elevi, cadre universitare, profesori, reprezentanţi ai asociaţiilor de studenţi şi părinţi din teritoriu şi directori ai liceelor.

Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0