Indivizii care au chinuit patru pui de urs, găsiţi: „Ăştia au serioase probleme psihice”

Indivizii care au chinuit patru pui de urs, găsiţi „Ăştia au serioase probleme psihice”
Indivizii care au chinuit patru pui de urs, găsiţi „Ăştia au serioase probleme psihice”

Muncitorii care au scos puişorii de urs din bârlog, chinuindu-i pentru a le vedea sexul, au fost depistaţi şi sunt efectuate căutări pentru găsirea ursuleţilor.

Ancheta declanşată după ce în mediul online a apărut joi, 18 februarie 2021, un filmuleţ în care se poate vedea cum patru muncitori forestieri scot din bârlog tot atâţia pui de urs, distrându-se copios în timp ce chinuiau animalele pentru a le determina sexul, are primele rezultate concrete.   

Poliţiştii din Neamţ şi Harghita s-au autosesizat, iar vineri indivizii au fost identificaţi, anchetatorii precizând că este vorba despre persoane din primul judeţ menţionat, că lucrau la o societate din domeniul exploatării masei lemnoase şi că le-au fost întocmite dosare penale.   

„Având în vedere apariţia în mediul on-line şi în mass-media a unor imagini video în care se observă cum 4 pui de urs sunt scoşi din bârlog de mai multe persoane, Compartimentul de Presă din cadrul IPJ Harghita este abilitat să facă următoarele precizări. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita s-a format o echipă operativă complexă, care a iniţiat activităţi specifice operative, în vederea clarificării tuturor aspectelor acestui caz“, a transmis Poliţia Harghita.

 

Dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor

 

Într-un comunicat se precizează că, în urma primelor verificări efectuate şi a colaborării operative cu poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, s-a stabilit că aceste imagini ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. Cercetările s-au concretizat cu identificarea persoanele implicate, fiind vorba despre patru bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din Neamţ, muncitori forestieri la o societate din judeţul în care au domiciliul.   

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă. Filmul menţionat a fost făcut public de Asociaţia pentru protecţia animalelor Casa lui Patrocle - Animal Rescue, care a cerut implicarea autorităţilor competente, lucru care s-a şi petrecut deja. În acest caz s-a implicat şi Garda de Mediu Harghita, astăzi reprezentanţii acestei instituţii efectuând căutări pentru găsirea puilor de urs. 

 

Este posibil ca ursoaica să nu mai fie în viaţă

 

„Încă nu ştim ce s-a întâmplat cu puii de urs, acum sunt efective în teren care îi caută. Specialiştii care au văzut filmuleţul şi i-au auzit ţipând au spus că mama ar fi trebuit să apară. Dacă îi găsim, specialiştii Gărzii de Mediu îi vor reloca într-un areal unde să fie protejaţi şi ocrotiţi, avem un asemenea loc în judeţul Harghita, în zona oraşului Bălan“, a declarat, pentru Mesagerulneamt.ro, Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Harghita.   

Este posibil ca ursoaica să nu mai fie în viaţă, poate a fost împuşcată sau a decedat din cauze naturale, lucru probabil ştiut de muncitorii forestieri, pentru că s-au apropiat dezinvolţi de bârlog. Ca oameni cu experienţă în munca la pădure ştiau cu siguranţă că un astfel de mamifer reacţionează extrem de violent dacă în arealul unde îşi creşte puii apar intruşi, în speţă oameni.   

 

„Ce rău îmi pare că nu era mama lor prin preajmă! Poate data viitoare!”

 

Rămâne de văzut dacă ursuleţii vor fi găsiţi în viaţă, pentru că de la data când a fost realizat filmuleţul, al cărui „regizor“ este tocmai unul dintre muncitorii forestieri, au trecut deja câteva zile, el fiind făcut pe data de 15 februarie. Cazul petrecut în exploatarea forestieră din Harghita a fost făcut public pe pagina de Facebook a Asociaţiei Casa lui Patrocle:   

„Patru indivizi aflaţi pesemne într-o exploatare forestieră scot puii şi-i manipulează brutal pentru a le identifica sexul! În loc să sune la 112 sau să anunţe Ocolul Silvic, sau măcar să aibă reacţii de oameni normali - ei fac din asta o distracţie pe măsura minţilor şi sufletelor limitate pe care le au! Nu se ştie ce s-a întâmplat cu puii de urs. Cel care a filmat lucrează pe taf undeva in judeţul Neamţ şi-i cunoaştem identitatea“.   

Dacă puii de urs vor fi găsiţi în viaţă, disponibilitate de a-i creşte, în ipoteza că mama nu mai trăieşte, şi-a manifestat-o Rezervaţia AMP Libearty Sanctuary Bear de la Zărneşti, judeţul Braşov, acolo unde sunt îngrijiţite zeci de exemplare de urşi, care au trecut prin diverse traume, în special din cauza privării de libertate. Pe pagina de Facebook a Asociaţiei Casa lui Patrocle sunt zeci de comentarii despre incredibilul comportament al muncitorilor forestieri. Iată două elocvente:   

„Ăştia au serioase probleme psihice. Să facem cu toţii o petiţie să-i închidă pe viaţă la nebuni! Bieţii ursuleţi! Ce rău îmi pare că nu era mama lor prin preajmă! Poate data viitoare! Creaturi îngrozitoare, oribile şi scârboase (cei care arătau ca nişte oameni, că să fim serioşi, nu sunt). Concluzia trasă după aceste imagini este că cel mai periculos animal rămâne tot Omul“, spun cei de la asociaţia menţionată, potrivit Adevărul.

 

 

Barbarii din Neamț au fost audiați. Însă în minte, suflete și urechi ne răsună obsedant plânsetul îngrozit al puilor....

Publicată de Casa lui Patrocle - Animal Rescue pe Vineri, 19 februarie 2021

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy