În memoria lui Gáspár Miklós Tamás, filozof maghiar de origine română: Era o figură cheie în opoziția față de măsurile guvernului Orbán

Alexandra Curtache |
Data publicării:
În memoria lui Gáspár Miklós Tamás, filozof maghiar de origine română: Era o figură cheie în opoziția față de măsurile guvernului Orbán / Foto: Captură video youtube
În memoria lui Gáspár Miklós Tamás, filozof maghiar de origine română: Era o figură cheie în opoziția față de măsurile guvernului Orbán / Foto: Captură video youtube

Rămas bun de la Gáspár Miklós Tamás intelectual, activist, o figură cheie în opoziția față de măsurile guvernului Orbán. A fost un filosof, dar și un istoric de stânga.

Gáspár Miklós Tamás, unul dintre cei mai importanți gânditori maghiari de origine română contemporani, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, la Budapesta, după o lungă boală. 

Filozoful, cândva liberal și apoi marxist, a înțeles dezorientarea Europei după Războiul Rece prin inventarea termenului de post-fascism "pentru a descrie un set de politici, practici, rutine și ideologii prezente în lumea contemporană".

 

"Sunt un maghiar, crescut în România într-o familie plină de comuniști”



Într-un eseu profetic publicat în Open Democracy în 2001, în care se descria drept un "critic dezamăgit al unui liberalism global radicalizat" și în care acuza Europa și lumea că "au abandonat principiile Iluminismului", TGM - așa cum era cunoscut - se descria în aceste cuvinte:

"Sunt un maghiar pe jumătate evreu, crescut în România într-o familie plină de comuniști. Părinții mei au fost membri ai unui partid comunist ilegal și pentru asta au fost în închisoare pentru o lungă perioadă de timp. Practic, erau oameni foarte dezamăgiți, cărora nu le plăcea foarte mult regimul, din punct de vedere al stângii. Drept urmare, am avut ceea ce pot numi o educație anticomunistă impecabilă din partea părinților mei comuniști."

 

Prietenul / dușmanul său de-o viață, Viktor Orbán și-a amintit de el astfel: "vechiul luptător pentru libertate s-a dus"

 

Intelectualul, de origine română, emigrase în Ungaria în 1978. Aici a devenit un stâlp al opoziției democratice în timpul epocii comuniste a lui Kádár și membru al primului parlament maghiar ales în mod democratic între 1990 și 1994.

A deținut posturi de profesor invitat la Universitatea Central Europeană (CEU), la Yale și la alte universități renumite din SUA, Marea Britanie și Franța.

După ce a virat brusc spre stânga din punct de vedere ideologic, a devenit o figură cheie în opoziția față de măsurile guvernului Orbán, conform presei străine. El s-a opus cu fermitate tratamentului aplicat refugiaților și populației rome, închiderii Universității Central Europene și batjocoririi pe scară largă a persoanelor fără adăpost.

 

Gáspár Miklós Tamás a dat naștere unei noi generații de activiști de stânga care se opun politicilor lui Orbán



TGM a dat, de asemenea, "direcția" unei noi generații de activiști și gânditori de stânga care se opun politicilor lui Orbán, dar care resping și pozițiile multora dintre actualele partide de opoziție de stânga din Ungaria. Datorită gândirii sale, aceștia au găsit o casă politică.

Deși profund pesimist în ceea ce privește viitorul și cu o atitudine aproape disprețuitoare față de actualitate și cultura pop contemporană, el a devenit întruchiparea ideii că există o alternativă. În ciuda slăbiciunii organizațiilor politice tradiționale și a faptului că adevărata stângă maghiară, așa cum a numit-o el, este formată în principal din "mici grupuri informale" fără nicio putere, Tamás a susținut că posibilitatea schimbării trebuie menținută vie.

Nu pentru că toți stângiștii maghiari urmăresc aceleași obiective, ci pentru că au o istorie politică comună și există un consens cu privire la provocările cu care se confruntă. Știa la prima mână ce își dorea opoziția, cunoștea pe de rost istoria Partidului Muncitorilor și a fost un profesor neobosit care a petrecut ore întregi în ultimii ani ai vieții sale vorbind cu tinerii curioși să afle despre luptele generațiilor de socialiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel