Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Ica Tomi, preşedinta Asociaţiei Salva din Spania: „Diaspora este o mică Românie în sine în fiecare loc unde suntem“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania a explicat, în cadrul celei de-a patra ediții a dezbaterii "Bogățiile României din Diaspora!" despre rolul culturii românești în diaspora și  legitimarea românilor prin cultură.

Asociația Hispano-Româno Salva, este un proiect dedicat românilor care trăiesc în Spania. În cadrul ceie de-a patra dezbateri  "Bogățiile României din Diaspora!", transmisă live marți, 7 noiembrie, pe platformele DC Media Grup, președinta asociației, Ica Tomi, a prezentat una dintre numeroasele activități care sunt organizate în special pentru copiii românilor care trăiesc în Spania.

Noi împlinim 10 ani de existență a asociației Salva din Madrid. Am sărbătorit de-a lungul anului prin diferite evenimente foarte importante cu foarte mulți participanți. Pe 1 decembrie, noi sărbătorim, ca în fiecare an, ziua dedicată celor mici. Ei sunt cei mai importanți pentru noi. Va veni Moș Crăciun, vom avea colinde și întotdeauna pregătim un program special de sărbătorile de iarnă“, a explicat Ica Tomi.

Ica Tomi: „Pentru noi este foarte important ca cei mici să își cunoască rădăcinile“

 

Președinta asociației Salva a punctat despre eforturile care se fac, în diaspora, de a păstra identitatea culturală a românilor.

Pentru noi este foarte important ca cei mici să își cunoască rădăcinile, să știe de unde vin. Foarte puțini copiii vorbesc limba română, foarte puțini se apropie de cultura română, și de aceea noi am înființat, de când avem un sediu mai mare în Madrid și avem suficient spațiu, o școală de sâmbătă. Și nu numai. Avem chiar și un ansamblu artistic format din copii de la 4 la 12 ani. Deja au 2 ani de activitate, sunt foarte talentați, mergem la diferite evenimente, suntem tot mai cunoscuți, și chiar luna aceasta, pe 25, avem un eveniment organizat de primăria Madridului, unde suntem invitați și noi. Suntem singurii români și atunci o să încercăm să reprezentăm România cât mai frumos posibil“, a afirmat Ica Tomi în cadrul dezbaterii.

Și nu doar pe identitatea culturală a românilor se pune accent în Asociația Salva, ci și pe diversitate.

Noi, în general, creăm punți în permanență. Diaspora este o mică Românie în sine în fiecare loc unde suntem. Avem artiști foarte buni, ansambluri folclorice foarte bune. În urmă cu 2 săptămâni am organizat Ziua Diversității. Am invitat 4 țări: Ecuador, Bulgaria, Moldova și România. A fost o mostră de folclor din cele 4 țări“, a adăugat președinta Asociației Hispano-Româno Salva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel