Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, detalii importante - VIDEO

Giorgiana Ichim |
Data publicării:

Excelența Sa Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, a acordat un interviu pentru DC Media Group, în cadrul proiectului Bogățiile României din Diaspora. 

În luna septembrie, înainte de tragicele evenimente din Israel, petrecute în luna octombrie 2023, Excelența Sa Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, a acordat un interviu pentru DC Media Group, în cadrul proiectului Bogățiile României din Diaspora. Interviul  a fost programat să fie difuzat cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului din România. În acest context, diplomatul a abordat mai multe subiecte cu privire la cei 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte dintre cele două state.

„România a fost singura țară comunistă și de multe ori se face greșeala spunându-se: „singura țară comunistă din Europa”, nu, este singura țară comunistă din întreaga lume care nu a întrerupt niciodată relațiile diplomatice cu statul Israel. Mai mult decât atât, începând cu 1958, spre deosebire de celelalte țări comuniste, România nu a făcut propagandă antisionistă. Iarăși este un lucru foarte important care merită subliniat. Nu vreau să spun că acești 75 de ani de relații diplomatice au fost roz. Au fost perioade foarte tensionate. Spre exemplu, la începutul și mijlocul anilor 50, din cauza influenței sovietice și nu numai, au avut loc procese antisioniste, a fost și o pauză în emigrarea evreilor din România în Israel, în special între 1952 și 1958, au fost și alte momente neplăcute, de tensiune, dar, în general, relația a fost mult peste așteptările ambilor parteneri, cumva planetele s-au aliniat și au fost chiar în timpul regimului comunist niște lucruri absolut spectaculoase care s-au realizat. România a fost un mediator între Israel și Egipt, contribuind la vizita președintelui Anwar Al-Sadat la Ierusalim.

România a jucat un rol în negocierile dintre Israel și Organizația de Eliberare a Palestinei, care negocieri au dus la Acordurile de la Oslo. Relația a fost puțin asimetrică în timpul regimului comunist pentru că dacă prim-miniștri ai Israelului au vizitat România în repetate rânduri, România nu a trimis în Israel niciodată emisari la un nivel mai înalt de un ministru adjunct de externe. Ceea ce spune ceva în legătură cu părtinirea și lipsa de obiectivitate, dintr-un anumit punct de vedere, al conducerii comuniste când e vorba de Israel. Dacă ne uităm în ansamblu, situația este incomparabil mai bună decât oricare altă țară comunistă sau chiar făcându-se comparația cu țări necomuniste. Bineînțeles că după căderea regimului comunist relația se dezvoltă absolut spectaculos și sunt domenii cum e cel militar, domenii mai sensibile, în care relația este extraordinară.” a subliniat ES Radu Ioanid, exclusiv pentru DC Media Group.

Urmărește interviul integral:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel