Ia românească ajunge în Parlamentul Marii Britanii. Bluzele autentice românești vor fi admirate pe 21 iunie, în cadrul evenimentului "IA Challenge 2023"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Celebra Ie românească ajunge în Parlamentul Marii Britanii. Bluzele autentice românești vor fi admirate pe 21 iunie, în cadrul evenimentului "IA Challenge 2023".

O nouă inițiativă de promovare a bluzei românești în Marea Britanie aduce cămașa tradițională în Parlamentul britanic pe 21 iunie. Astfel, în cadrul campaniei, românii din Marea Britanie sunt invitați să le scrie europarlamentarilor și să îi roage să se alăture #IAChallenge2023 - să viziteze evenimentul, să probeze o Ie și să împărtășească o fotografie în care o poartă (vezi aici mai multe detalii)

De asemenea, parlamentarii vor avea ocazia să admire o colecție de bluze autentice românești puse la dispoziție de Diana Comșa, Ana Afloarei și Emotie.

Proiectul este o inițiativă a UK România Group, fiind realizat cu sprijinul Ambasadei României la Londra și al multor reprezentanți ai comunității românești. Evenimentul își propune să serbeze cea de-a 10-a aniversare a Zilei Universale a Iei românești, care se serbează pe 24 iunie, cât și recenta includere a acesteia în patrimoniul cultural UNESCO.

Despre #IA Challenge 2023

 

Parte din zestrea încă transmisă din generație în generație, ia a călătorit după revoluție cu românii ce au migrat în toată lumea, și astăzi își țese în continuare povestea printre cei peste 1 milion de români stabiliți în UK. O purtăm la sărbătoare, o mutăm în valiza călătoare, o arătăm cu drag și dor – acel dor de nestăvilit, dor de a fi și a aparține.

Despre povestea iei vom sta de vorbă miercuri 21 iunie 2023 cu parlamentarii britanici care vor răspunde invitaței românilor din UK.  Diana Comșa, Ana Afloarei și Corneliu Berdilo (Emoție) vor expune cămăși tradiționale din mai multe zone ale României, vor povesti cu invitații despre acest simbol al culturii și tradiției românești, invitând totodată deputații să îmbrace o ie și să posteze o fotografie cu IA pe social media.

Diana Comșa este autorul albumului ”Secretele Transilvaniei” care propune o incursiune pitorească în peisajul, meșteșugurile și viața rurală din Transilvania. Prefața cărții este semnată de Aura Woodward, fost director executiv al „Fundației Prințului de Wales” din România și fost corespondent BBC, iar fotografiile au fost realizate de Gabriel Motica, artist și ambasador al turismului local. La acest eveniment, Diana va expune câteva cămăși tradiționale vechi din colecția personală și va oferi în dar deputaților britanici prezenți câteva exemplare ale cărții sale. Diana Pop Comșa este specialistă în marketing și absolventă a școlii de afaceri EDHEC din Franța. S-a născut și a crescut în Transilvania, dar traseul său academic și profesional a purtat-o la Viena, Nisa, Paris, San Francisco și Londra.

Ana Afloarei este cunoscută în comunitatea românească din UK pentru că îmbracă românii și nu numai în portul românesc, dar și pentru târgurile românești pe care le organizează în Brent și Harrow, circumscripțiile Londrei cu cele mai mari populații de români. Ana este în sine o poveste de bucurie, voință, reinventare și succes la Londra. Îmbracă mii de români, adulți și copii, în port național în UK, promovează antreprenori români în Londra, este croitoreasă și totodată digital creator și va fi prezentă la eveniment de data aceasta pentru a îmbrăca deputații britanici într-o cămașă românească tradițională. Cu bucurie și mândrie, Ana va expune de asemenea costume autentice, țesute manual cu migală și dăruire, din zona Maramureșului, a Bucovinei și Moldovei, din colecția personală și a câtorva prieteni de nădejde, stabiliți și ei în UK.

Corneliu Berdilo este fondatorul organizației caritabile Emoție, a cărei misiune este să promoveze tradițiile populare românești, moldovenești și bulgare în rândul diasporei din Marea Britanie, sub semnul Mărțișorului (www.emotie.org). În fiecare primăvară echipa Emoție aduce la Londra zâmbete și mărțișoare pentru zeci de mii de est-europeni, iar de la începutul lui 2023 organizează cursuri gratuite de dansuri populare în centrul metropolei. Corneliu va fi alături de organizatorii IA Challenge 2023 pentru a promova portul popular românesc și moldovenesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel