Hans Klemm, ambasadorul SUA, avertisment: România se întoarce în anii 2000

Narcis Popa |
Data publicării:
Hans Klemm
Hans Klemm

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite, a atacat dur schimbările din sistemul judiciar în fața studenților la drept. Klemm a declarat că aceste moficări ne întorc în anul 2000.

 

Recentele schimbări cumulate din Justiţia română "ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000", o perioadă marcată, în România, de corupţie, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept. 

Diplomatul a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar, alături de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis. El a vorbit despre amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală, despre modificările făcute la Inspecţia Judiciară, dar şi despre protestele "de neimaginat" în trecut ale magistraţilor români, faţă de aceste schimbări. 

"Pentru magistraţii care nu au fost intimidaţi, noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori", a spus Klemm. 

În acest context, a punctat diplomatul american, "aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică". 

Progresul este amenințat 

"Progresul făcut de justiţia română este, de asemenea, ameninţat de către amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară", le-a mai spus Klemm, studenţilor la Drept. El a adăugat că "aceste amendamente par create să arunce România la începutul anilor 2000". 

"Deghizate în preocupare faţă de procesul echitabil şi drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiţie independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea şi pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă", a susţinut ambasadorul SUA. 

Potrivit lui Klemm, în acest context, cooperarea internaţională în domeniul Justiţiei va fi "redusă semnificativ" din cauza "îngrijorărilor privind împărtăşirea de informaţii cu România". 

"Urmărind să facă aceste schimbări, Parlamentul s-a închis. Motivând o nevoie de a acţiona rapid şi faptul că o consultare cu toţi actorii implicaţi s-ar fi întâmplat, Parlamentul român a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al Group of States Against Corruption (GRECO)", a completat Hans Klemm. 

Totuşi, a afirmat el, există în Justiţia română "semne de speranţă". "Cel mai important, magistraţii români par să fi ajuns la un nivel al maturităţii, încrederii şi independenţei de la care nu vor permite cu uşurinţă o regresie a sistemului judiciar. Magistraţii au protestat faţă de schimbările din legislaţie ce priveau profesia lor într-o manieră care, în urmă cu un deceniu, ar fi fost de neimaginat", a declarat Klemm. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel