Guvernul Orban își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Premierul Ludovic Orban s-a decis în legătură cu strategia pe care o va urma în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi. După ce miercuri la Guvern a fost în lucru o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale, premierul a decis să schimbe planul și să meargă pe varianta asumării răspunderii, susțin surse politice, potrivit Digi 24.

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales acestă variantă ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Social democrații vor depune moțiune doar dacă guvernul își asumă răspunderea, în cazul unei ordonanțe de urgență nefiind luată în calcul depunerea unei moțiuni, susțin surse din PSD.

De asemenea, în discuțiile lungi de la Palatul Victoria au fost analizate toate variantele, inclusiv cea în care, chiar dacă guvernul ar fi adoptat o Ordonanță de Urgență, PSD ar fi putut modifica actul normativ în Parlament.

Strategia lui Orban include angajarea răspunderii, forțarea unei moțiuni care va duce la demiterea guvernului, urmată de două variante prin care se va ajunge la alegerea primarilor în două tururi: OUG înaintea votului din Parlament pe moțiunea de cenzură sau asigurarea unei majorități parlamentare care să asigure adoptarea unuia dintre cele 4 proiecte aflate în Parlament.

Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel