România trece pe energie electrică pe bază de cărbune. Virgil Popescu: "La capacitate maximă"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Italia. Stare de pre-alarmă pentru gaz în toată țara
Italia. Stare de pre-alarmă pentru gaz în toată țara

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat în următorii ani România va produce energie electrică pe baza de cărbune pentru a trece peste criză. Totuși, nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc, a precizat Popescu.

Ministrul Energiei a anunțat că în România se va construi o centrală care va produce energie electrică folosind gaz românesc.

„De aceea aș dori că trompetele rusești să răspundă la câteva întrebări legitime: cu ce cărbune ar putea funcționa o termocentrală pe huilă, în condițiile în care întreagă producție de huilă a României asigura funcționarea centralei de la Paroșeni (de 4 ori mai mică) doar pentru 2 - 3 zile pe săptămâna? Trompetele rusești ar răspunde: Rusia!!! Rusia!!! Rusia!!! Să nu uităm că termocentrală de la Mintia nu are autorizație de mediu și suntem în proces la CJUE pentru faptul că am ținut-o deschisă până în 2021! De aceea am decis să investim într-o nouă centrală care va produce energie electrică folosind gaz românesc”, scrie în mesajul postat pe Facebook.

Virgil Popescu: "Trompetele rusești sunt deranjate"

 

Popescu susține că dezinformarea a pornit deoarece România a început să scoată gaze din Marea Neagră.

„Da, ne bazăm pe resursele românești. Sunt oare disperate trompetele rusești că România construiește cu partenerii strategici americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu americanii SMR-uri? Dacă e să răspund: eu spun clar și răspicat că sunt foarte deranjate! Însă indiferent de zgomotul pe care îl fac nu pot pune piedici. România va fi independența energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar țară noastră va avea independența și securitate energetică. Indiferent de cât de tare vor falsă trompetele rusești!”, a adăugat ministrul Energiei.

„Că să fie foarte clar: în următorii ani România va produce energie electrică pe baza de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcționează. Dar nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc”, a precizat Popescu.

 

Câtă energie electrică produce România și cum o produce ?

 

România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune, arată datele oficiale postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, la data de 11 martie, în ţara noastră erau hidrocentralele au o capacitate totală de 6.644 MW, însemnând 35,8% din total.

Pe locul doi sunt centralele pe cărbune - 3.092 MW (16,7%). Urmează, la mică distanţă, parcurile eoliene - 3.014 MW (16,3%).

Centralele pe hidrocarburi (gaz, păcură) au o putere totală de 2.835 MW (15,4%), reactoarele nucleare - 1.413 MW (7,6%), panourile fotovoltaice - 1.393 (7,5%) şi centralele pe biomasă - 106,8 MW (0,6%).

România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune, această soluţie ţintind dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, a precizat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel