Guvernul a schimbat ajutorul pentru refugiații ucraineni: Vor primi 2.000 de lei timp de 4 luni consecutive

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul a modificat condițiile pentru refugiații ucraineni care primesc bani pentru cazare și hrană în România. A fost stabilită o sumă forfetară lunară pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană. 

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență pentru modificarea şi completarea precedentei ordonanţe privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

Actul normativ modifică modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetățenilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea corelării măsurilor de sprijin financiar cu angajarea refugiaților în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educație și cu dobândirea unui statut legal în România - protecția temporară.

Astfel, actul normativ stabilește posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea în România, pentru familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o altă hotărâre de Guvern.

Condiții pentru cei care vor primi ajutor financiar si după împlinirea celor 4 luni

 

Sprijinul financiar, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

În cazul cazării persoanelor în alte locații stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, sumele forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana și cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporțional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, decontarea urmând a se face din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, se va avea în vedere, în viitorul proiect de HG, ca suma forfetară să fie acordată numai dacă și în măsura în care beneficiarul face dovada încadrării în muncă, înscrierii minorilor la unități de învățământ etc., ca o formă de determinare a străinilor să contribuie participativ pe perioada cât se află în România.

Potrivit datelor statistice extrase din REVISAL, doar un număr de 5.007 străini proveniți din zona de conflict armat din Ucraina sunt încadrați în muncă, aceasta în contextul în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă.

Pentru evitarea abuzurilor și a deturnării de fonduri, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaților în program ceea ce va asigura transparență totală a cheltuirii fondurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel