Guvernul a decis: numeroase produse din plastic dispar din magazine

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Guvernul a adoptat proiectul de ordonață privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, iar printre printre obiectele ce urmează să fie scoase din comerț sunt bețișoarele de urechi și paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic.

Proiectul aprobat de Guvern interzice punerea pe piață a produselor din plastic și nu fabricarea lor, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la finalul ședinței Executivului. Practic, producătorii români pot produce pentru export și doar pentru țările din afara UE.

Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt bețișoarele de urechi, bețele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun și echipamentele de pescuit care conțin plastic.

Ministrul Mediului a mai dezvăluit faptul că vor fi reguli pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosință, pentru răspunderea extinsă a producătorilor și cerințe pentru colectarea separată a produselor din plastic. Normele de aplicare a ordonanței de Guvern vor fi stabilite în perioada următoare.

Produsele de pe lista stabilită de Guvern nu o să dispară peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piață vor fi epuizate, iar comercianții nu vor fi amendați.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantitățile nu sunt certe... Stocurile pot fi utilizate, nu mai pot ieși produse noi din fabrică sau din import... Se utilizează treptat, nu sunt prevăzute nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piață. Amenzile, doar la producătorii care nu respectă legea și la importatorii care vor încerca să pună pe piață”, a mai spus ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna, citat de Mediafx.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel