Grupare, specializată în trafic de persoane, destructurată. Migranții plăteau și câte 8.000 de euro ca să ajungă în Europa

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Grupare, specializată în trafic de persoane, destructurată. Migranții plăteau și câte 8.000 de euro ca să ajungă în Europa
Grupare, specializată în trafic de persoane, destructurată. Migranții plăteau și câte 8.000 de euro ca să ajungă în Europa

Poliţiştii de frontieră români și colegii lor din Repubica Moldova  au efectuat cercetări într-un dosar penal ce a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Galați și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova, au efectuat cercetări într-un dosar penal ce a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.

În cauză, în data de 19 aprilie 2022, au fost efectuate 66 percheziţii domiciliare  pe teritoriul Republicii Moldova (Chișinău și partea de sud a țării), activitate desfășurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autoritățile din România și cele din Republica Moldova.

În cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracțional organizat, structurat pe criterii ierarhice și compus din cetățeni moldoveni, grup specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, constând în recrutare, transport și transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei.

Grupul infracțional organizat a acționat și pe teritoriul României, prin transportarea migranților în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, destinația finală a transporturilor fiind Austria și Germania. Mai multe astfel de transporturi au fost depistate de polițiștii de frontieră în PTF Nădlac II și Borș II, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022.

 

Banii, câștigaiți din traficul de migranți, investiți în autoturisme de lux și imobile  

 

Migranții au fost transportați în grupuri mici, de aproximativ 6-10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Transporturile ilegale de migranți au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane și mărfuri.

De asemenea, transporturile de migranți au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecției transporturilor, acestea verificând și semnalând prezența în traficul rutier a autorităților și pentru a evita efectuarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranți au fost investite de membrii grupului infracțional organizat în autoturisme de lux și imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți pe care grupul intenționa să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre țări din vestul Europei.

 

11 persoane arestate de către autoritățile din Republica Moldova

 

În urma activităților desfășurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor și au fost reținute pentru 72 de ore, 11 persoane de către autoritățile din Republica Moldova.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST care a organizat o întâlnire de coordonare și prin intermediul SELEC. De asemenea, EUROPOL a asigurat schimbul de informații între autoritățile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria și Germania, oferind suport și din perspectiva analizării informațiilor transmise.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Național de Investigații al Republicii Moldova (Direcția de Combatere a Criminalității Organizate).

Suportul de specialitate pe teritoriul României a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel