Grecia. O mie de refugiaţi, expulzaţi în secret. Au fost abandonaţi pe mare în bărci gonflabile

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Guvernul grec ar fi expulzat în secret peste 1.000 de refugiați de la granițele Europei în ultimele luni, majoritatea fiind abandonați în bărci gonflabile sau plute, potrivit New York Times.

Oficialii greci ar fi abandonat, în largul mării, 1.072 de refugiați care căutau azil politic, din martie până în prezent, potrivit unei analize a New York Times, citată în Digi24. Sursele informației ar fi fost mai mulți avertizori de integritate independenți, cercetători, dar și paza de coastă a Turciei. O parte dintre naufragiați au supraviețuit, povestind prin ce au trecut.

O profesoară din Siria, Najma al-Khatib, susține că oficialii greci au luat-o atât pe ea, cât și alte 22 de persoane, dintr-un centru de detenție din insula Rhodos, în 26 iulie, urmând să îi abandoneze noaptea, pe o plută fără cârmă și fără motor. Refugiații au fost salvați de pază de coastă turcă. Feras Fattouh, un tehnician de radiologie, refugiat din Siria a povestit că poliția greacă l-a arestat în 24 iulie, într-un port din vestul Greciei. Susține că locuia legal în țară încă din noiembrie 2019, reușind să demonstreze acest lucru cu documente. După ce a fost arestat, ar fi fost jefuit și dus la 640 de kilometri de graniță turcă, înainte de a fi urcat într-o barbă, alături de alți 18 migranți, și trimis pe râu, în Turcia.

Guvernul grec neagă că ar comite fapte ilegale, cu toate că expulzările refugiaţilor sunt interzise prin legea internaţională. "Autorităţile din Grecia nu se angajează în activităţi clandestine. Grecia are un istoric devenit pentru respectarea legii internaţionale, a conveţiilor si protocoalelor. Acesta include şi tratamentul corespunzător pentru refugiaţi şi migranţi", a spus Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului grec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel