Grecia. Mărturii după catastrofa aviatică din Kavala, zonă tranzitată de românii care merg în Thassos: „Am văzut o minge de foc prăbușindu-se”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Grecia. Mărturii după catastrofa aviatică din Kavala, zonă tranzitată de românii care merg în Thassos: „Am văzut o minge de foc prăbușindu-se”
Grecia. Mărturii după catastrofa aviatică din Kavala, zonă tranzitată de românii care merg în Thassos: „Am văzut o minge de foc prăbușindu-se”

Castrofă aviatică petrecută în nordul Greciei, la Kavala, o zonă binecunoscută turiștilor români.

Un avion cargo Antonov 12, înregistrat în Ucraina, cu încărcătură militară, inclusiv muniții de mortier, s-a prăbușit.

Aeronava s-a pulverizat la impact, declanșând apoi o lungă serie de explozii. Toate cele opt persoane aflate la bord și-au pierdut viața.

Aparatul a căzut pe câmp, dar la mică distanță de casele localnicilor. Autoritățile elene au considerat încărcătură drept periculoasă și i-au sfătuit pe oameni să se baricadeze în locuințe. Nu este clar, deocamdată, cum de aparatul și-a pierdut simultan trei din cele patru motoare.

 

„Un avion în flăcări a trecut pe deasupra orașului”

 

Cuprinși inițial de confuzie și apoi de groază, locuitorii din împrejurimile orașului Kavala au văzut o minge de foc prăbușindu-se accelerat. Un miracol a făcut ca impactul să se producă în câmp, la aproximativ doi kilometri de satele locuite. Zona este tranzitată de toți turiștii românii care merg spre insula Thassos.

„Dinspre castel, am văzut căzând ceva luminos. Am crezut că sunt lampioane. Când am înțeles că s-a prăbușit un avion, am fost îngroziți, copiii țipau”, a spus un localnic, potrivit Știrile PRO TV.

„În jurul orei 22:45, un avion în flăcări a trecut pe deasupra orașului. Cam după zece kilometri s-a prăbușit pe câmp, provocând un incendiu uriaș și un lung șir de explozii”, a declarat Filippos Anastasiadis, primarul orașului Paggaio, conform sursei citate.

La fața locului s-au deplasat numeroase echipaje de intervenție, dar nu au putut nici măcar să se apropie de epavă, din cauza intensității focului și a exploziilor.

Considerăm încărcătura avionului Antonov 12 drept una periculoasă, au anunțat în scurt timp, autoritățile din Grecia.

 

Autoritățile din Grecia au emis o alertă

 

„A fost trimisă o alertă localnicilor din Antifilippi și Palaochori, pentru a-i avertiza să țină geamurile închise și aerul condiționat oprit”, a adăugat primarul.

Doi pompieri au fost transportați la spital cu dificultăți de respirație, din cauza fumului toxic.

„Ne-am apropiat, purtând măști, cam până la 50 de metri. Am văzut bucăți din fuselaj și multe alte piese împrăștiate pe câmp”, a precizat Marios Apostolidis, șeful pompierilor.

Măsurătorile făcute în cursul dimineții nu au indicat nimic alarmant în aer. Totusi, fumul persistent, căldura și o substanță albă neidentificată i-au determinat pe experții militari și pe cei de la Comisia elenă pentru energie atomică să apeleze la o dronă pentru a inspecta epava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel