Germania. Sindicaliștii îndeamnă muncitorii români să facă grevă pentru salarii mai mari, de minim 12,50 euro pe oră

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Sindicaliștii din Germania luptă pentru a obține salarii mai mari în industria cărnii. Un reportaj recent la abatorul Tonnies arată că în continuare la muncă sunt foarte mulți muncitori români. 

Odată cu scandalul izbucnit acum un an, abatorul Tönnies a devenit sinonim cu condiții de muncă catastrofale, relatează presa germană. Între timp, legea s-a schimbat iar marile abatoare trebuie să își angajeze direct personalul. Sunt românii și bulgarii tratați acum corect? Se întreabă sursa citată. 

Se face schimbul de ture în fața fabricii de carne Vion din Emsteck lângă Bremen: este cu puțin înainte de ora 11 și muncitorii se urcă în mașinile lor. Majoritatea sunt VW-uri și Opeluri mai vechi cu plăcuțe de înmatriculare românești sau poloneze. Agnieszka Misiuk și Manuela Szabo de la proiectul sindical Fair Mobility urmăresc lucrătorii români în parcare - vor să-i convingă să facă grevă.

Iată dialogul dintre sindicaliști și un român:

„Vrem să ne arătăm solidaritatea și să facem grevă, astfel încât să putem obține salarii mai mari. Cel puțin 12,50 pe oră și mai multe zile libere. Dar până acum angajatorii au refuzat - de aceea trebuie să creăm presiune - trebuie să vadă că producția nu funcționează fără oameni ca tine", i-a spus sindicalistul românului

"Da, dar trebuie să-mi aștept soția aici- poate voi veni mai târziu," a răspunsul românul, care a evitat să dea un răspuns. 

Teama de grevă 

Mulți însă se tem să nu-și piardă slujba, așa cum spune unul dintre muncitorii din mașină. 

"Sunt speriați. Le-am spus tuturor ce se va întâmpla - pur și simplu să nu mai vină la muncă. Suntem sclavi - facem munca sclavilor aici. Dacă lucrezi aici, trebuie să lupți pentru drepturile tale aici. Trebuie să stăm cu toții împreună ”, a spus sindicalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel