Germania. Protestul de la Leipzig s-a soldat cu violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine: "Merkel trebuie să plece!", au scandat aceştia - VIDEO

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
captura video
captura video

Violenţe au izbucnit sâmbătă la Leipzig, în estul Germaniei, între forţele de ordine şi protestatarii care se opun purtării măştilor de protecţie după ce poliţia a ordonat dispersarea unui mare miting împotriva măsurilor antiepidemice, informează AFP.

Poliţiştii desfăşuraţi în masă la protestul din centrul oraşului, unde s-au adunat aproximativ 20.000 de persoane, au declarat pentru AFP că au efectuat arestări, fără a furniza detalii suplimentare. Anterior, poliţia a informat că au existat "numeroase atacuri" la adresa poliţiştilor. Ciocniri au fost raportate şi în timpul serii.

Protestatarii au forţat, de asemenea, un cordon al poliţiei de lângă gara centrală din Leipzig.

Poliţia ordonase la sfârşitul după-amiezii dizolvarea manifestaţiei deoarece "90% dintre participanţi" nu purtau mască şi nu respectau distanţa necesară de 1.5 m între două persoane, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei Olaf Hoppe.

Citeşte şi: Germania. Angela Merkel spune cât vor dura restricţiile: "Până când 70% din populaţie va avea imunitate la SARS-CoV2"

Totodată, municipalitatea oraşului Leipzig a denunţat "încălcarea condiţiilor" ce trebuie respectate pentru autorizarea organizării acestei demonstraţii.

Unii participanţi care au răspuns la apelul unui colectiv pestriţ care se prezintă drept "gânditori liberi" au atacat o parte din jurnalişti şi contra-manifestanţi care plănuiseră, de asemenea, să mărşăluiască prin centrul acestui mare oraş studenţesc, fief al mişcării stângii radicale şi anarhiste.

 

Violenţe la protest



Ignorând ordinele de dispersare ale poliţiei, sute de oameni au mărşăluit pe una din arterele principale din Leipzig strigând "Merkel trebuie să plece!" şi "pace, libertate, fără dictatură", potrivit dpa.

Steaguri ale Reich-ului german, în memoria Imperiului care a dispărut după primul război mondial, fluturau în mulţime.

Opozanţii măsurilor de combatere a epidemiei de COVID-19 sunt, în principal, activişti anti-vaccin, susţinători ai teoriilor conspiraţiei şi chiar simpatizanţi ai mişcărilor de extremă dreapta.

Saxonia, statul regional în care se află Leipzig, este un bastion al extremei drepte care a obţinut aici cele mai bune rezultate în ultimii ani.

Ciocnirile au avut loc în contextul în care numărul zilnic de infectări la nivel naţional a atins sâmbătă un nivel record de peste 23.000 de cazuri, iar cel al deceselor înregistrate de la începutul pandemiei a ajuns la 11.226.

Citeşte şi: PROTEST în Germania. 20.000 de oameni au ieşit pe străzile din Leipzig, împotriva restricţiilor - VIDEO

Începând de luni, restaurantele, barurile, cafenelele dar şi toate muzeele, teatrele şi sălile de sport s-au închis pentru o perioadă de patru săptămâni.

Deşi Germania nu a instaurat măsuri de carantină, aşa cum s-a întâmplat în Franţa sau în alte ţări europene, aceste noi restricţii au stârnit o oarecare nemulţumire în rândul populaţiei care până acum a respectat, în cea mai mare parte, cu atenţie măsurile sanitare impuse de autorităţi.

Citeşte şi: PROTEST în Piaţa Victoriei, anunţat în această seară. Antivacciniştii promit să iasă în număr mare. Comparaţii cu Revoluţia Română din 1989

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel