Germania nu e de acord ca UE să garanteze creditele Ucrainei, necesare reconstrucției țării 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Guvernul Olaf Scholz a anunţat vineri, cu ocazia reuniunii Grupului G7, că nu este favorabil propunerii privind garantarea în comun la nivelul Uniunii Europene a creditelor pentru reconstrucţia Ucrainei.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat la reuniunea G7 din Germania că Berlinul nu susţine planul de garantare în comun la nivelul UE a unei linii de creditare pentru reconstrucţia Ucraniei, informează cotidianul Le Monde.

Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să propună împrumuturi acordate Kievului garantate de toate statele membre ale Uniunii Europene, după modelul planului de relansare economică post-pandemie.

Naţiunile din Grupul G7 au anunţat, vineri, angajamente de 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) pentru susţinerea sistemului financiar din Ucraina, conform Preşedinţiei germane a organizaţiei.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a afirmat marţi că Statele Unite aşteaptă contribuţii financiare semnificative din partea Uniunii Europene, a Marii Britanii, Canadei şi Japoniei, pentru a susţine financiar Ucraina, relatează Mediafax. 

Scholz nu e de acord cu aderarea rapidă a Ucrainei

 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, în Bundestag, că nu este favorabil acordării unei 'scurtături' Ucrainei în vederea aderării la Uniunea Europeană, care, în opinia sa, 'nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani', transmite AFP.

'Faptul de a nu exista o scurtătură pe drumul de aderare la UE (al Ucrainei) este un imperativ de echitate faţă de cele şase state din Balcanii de Vest', care doresc de multă vreme să se alăture blocului comunitar, a subliniat Scholz în faţa deputaţilor germani.

Preşedintele francez 'Emmanuel Macron are dreptate să sublinieze că procesul de aderare nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani', a adăugat cancelarul.

'De aceea, vrem să ne concentrăm acum pe sprijinul rapid şi pragmatic către Ucraina', a subliniat el, înaintea summitului UE-Balcanii de Vest ce va avea loc luni la Bruxelles.

La scurt timp, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a reacţionat denunţând un 'tratament de zona a doua' pentru Ucraina din partea 'anumitor capitale'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel