Germania livrează Ucrainei cel mai performant sistem antiaerian pe care-l are 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ucraina va primi de la Germania cel mai performant sistem antiaerian pe care-l deține în acest moment.

 Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în urma solicitărilor Kievului și ale partidelor de opoziție germane de a intensifica livrările de armament greu, scrie Reuters.

Scholz a declarat că Germania a "livrat continuu de la începutul războiului", menționând peste 15 milioane de cartușe, 100.000 de grenade și peste 5.000 de mine antitanc trimise Ucrainei de la invadarea acesteia de către Rusia la 24 februarie.

"Cel mai recent, guvernul a decis că vom livra cel mai modern sistem de apărare antiaeriană pe care îl are Germania, IRIS-T", a declarat Scholz în fața deputaților din Bundestag, fără a preciza modelul exact.

O sursă din domeniul securității a declarat luna trecută pentru Reuters că Germania ia în considerare furnizarea de sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM către Ucraina.

Timpul de livrare va fi unul mediu

 

Decizia Berlinului în această privință nu înseamnă că sistemul de apărare aeriană va fi livrat rapid.

"Va dura ceva timp, luni", a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock în fața parlamentarilor, adăugând că sistemul, realizat de producătorul de arme Diehl, a fost inițial destinat "unei alte țări".

Răspunzând criticilor care susțin că Berlinul nu a făcut suficient pentru a ajuta Ucraina să se apere, Scholz a declarat în parlament că guvernul său a răspuns la atacul rus cu o "schimbare masivă de politică în Germania", optând pentru a trimite arme grele într-o zonă de război.

Solicitările Ucrainei pentru arme grele s-au intensificat în ultimele săptămâni, când Moscova și-a îndreptat cea mai mare putere de foc asupra estului țării, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev.

Scholz a declarat că discuțiile continuă cu partenerii Germaniei cu privire la modalitățile de a înarma în continuare Ucraina.

Marți, cancelarul a anunțat că Germania va livra vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Greciei, astfel încât guvernul de la Atena să poată transmite Ucrainei arme de tip sovietic.

(sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel