Gafă a autorităților franceze. Datele personale a sute de mii de persoane au fost făcute publice

Eduard Pascu |
Data publicării:

O deficienţă a unui site care transmitea rezultatelor testelor COVID realizate în Franţa către o platformă guvernamentală a făcut ca datele personale şi rezultatele testelor a 700.000 de persoane să devină publice, a dezvăluit marţi site-ul Mediapart, relatează AFP.

Numele, prenumele, datele de naştere, adresele, numerele de telefon, numerele de securitate socială şi adresele de e-mail, precum şi rezultatele testelor a 700.000 de persoane au fost disponibile până vineri datorită "unei parole care putea fi găsită într-un fişier accesibil tuturor" pe site-ul Francetest, scrie Mediapart.

Francetest este o societate fondată în ianuarie care este specializată în transferul datelor privind testele COVID realizate în farmacii către platforma SI-DEP (sistem de informaţii privind depistarea).

Aceasta este o platformă securizată pe care sunt înregistrate sistematic rezultatele testelor COVID-19, în scopul "asigurării faptului că toate cazurile pozitive sunt preluate" şi cazurile-contact sunt identificate, explică Ministerul Sănătăţii pe site-ul său, transmite Agerpres.

Această platformă, "fabricată de AP-HP (Asistenţă publică-Spitalele din Paris, o reţea de 39 de spitale care tratează 10 milioane de persoane anual potrivit site-ului său) de urgenţă în decembrie (...) nu este foarte prietenoasă cu utilizatorii", a explicat Philippe Besset, preşedintele Federaţiei sindicatelor farmaceutice din Franţa (FSPF).

 

O securitate informatică precară



Rezultatul este că numeroase farmacii au recurs la intermediari pentru a transmite rezultatele testelor realizate către SI-DEP. Francetest facturează astfel un euro pentru fiecare transmitere de astfel de date, potrivit Mediapart.

Duminică, Direcţia generală de sănătate (DGS) a trimis un e-mail farmaciilor pentru a le reaminti software-urile agreate şi compatibile cu SI-DEP, din care Francetest nu face parte.

"Au trecut săptămâni şi săptămâni de când alertăm autorităţile asupra acestor societăţi care se prezintă drept certificate şi susţin că facilitează sarcina farmaciştilor de a ajunge pe SI-DEP", a reamintit Philippe Besset.

"Avem neapărat nevoie ca autorităţile să ne furnizeze un instrument permanent de transmitere de date către SI-DEP cu software-ul nostru, care să fie sigur şi agreat", a insistat el, precizând că nici chiar programele autorizate de DGS nu sunt suficient de securizate.

Contactată de AFP, societatea Francetest nu a oferit până acum o reacţie la aceste informaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel