Franţa vrea să taxeze giganţii Facebook şi Google

Andreea Cosma / 5 apr 2019, 13:21 Salveaza PDF Comentarii

Franţa vrea să pună în practică o taxă asupra giganţilor mediului online (aşa-numita 'taxă Gafa' - acronim de la Google, Amazon, Facebook, Apple).

Anunţul a fost făcut de ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, în pofida apelurilor americane de a se renunţa la această intenţie, potrivit AFP.

''Suntem decişi să punem în aplicare o taxă asupra celor mai mari întreprinderi din mediul online pentru a aduce mai multă justiţie şi eficacitate în sistemul fiscal internaţional'', a spus Le Maire, reacţionând astfel la declaraţiile făcute joi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

''Toate ţările îşi iau în mod liber şi suveran deciziile în materie fiscală'', a adăugat oficialul francez la sosirea la o reuniune informală a miniştrilor de finanţe din zona euro, organizată la Bucureşti.

Mike Pompeo i-a solicitat joi Franţei să nu adopte o 'taxă Gafa', care în opinia sa ar avea un impact negativ asupra giganţilor americani din mediul online şi asupra cetăţenilor francezi care le folosesc serviciile.

Bruno La Maire a reamintit că şi alte state europene, precum Marea Britanie şi Austria, au adoptat poziţii similare cu cea a Parisului.

Austria a anunţat că va impune o 'taxă Gafa' de 5%, superioară celei de 3% pe care intenţionează să o adopte Franţa.

În urmă cu trei săptămâni, statele membre ale Uniunii Europene au suspendat formal proiectul unei taxe europene asupra giganţilor mediului online din cauza opoziţiei a patru ţări. Aşa cum era de aşteptat, Irlanda, Suedia, Danemarca şi Finlanda au respins această iniţiativă legislativă europeană, ceea ce a condus la blocarea proiectului întrucât, în materie fiscală, pentru ajungerea la un acord este necesară unanimitatea la nivelul UE.

Washingtonul a reacţionat la scurt timp, anunţând că are în vedere sesizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în legătură că taxele, în opinia sa ''discriminatorii'', pe care Franţa şi alte ţări europene vor să le impună giganţilor internetului, precum Facebook şi Google.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

3 iun 2020, 21:22 in Știri
Horoscop, joi, 4 iunie 2020

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy