Franța. Medicul român Radu Lupescu, DECORAT la Paris cu ordinul conferit de Emmanuel Macron: "Când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicul Radu Lupescu, decorat la Paris
Medicul Radu Lupescu, decorat la Paris

Medicul Radu Lupescu a fost decorat luni seară la Paris de ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran. Ordinul Național al Meritului i-a fost acordat încă din luna ianuarie a anului, însă ieri seară a avut loc ceremonia propriu-zisă. 

Radu Lupescu este medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg. Decorația i-a fost conferită pentru seriozitatea, meritele și rezultatele remarcabile pe care le-a avut în Franța, în lupta cu virusul necruțător COVID-19, care a făcut milioane de victime.

"Aseară, la Paris. Medicul Radu Lupescu primește din mâinile ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei. În discursul său, ministrul francez a amintit parcursul medicului român (brancardier în timpul Revoluției, ajuns medic la Strasbourg si sef de sectie ATI, a reorganizat în profunzime serviciul său la începutul pandemiei). Și Olivier Veran a făcut și o alăturare foarte frumoasă intre datorie și libertate : 'Ați conjugat mereu practicarea meseriei de medic cu atașamentul dumneavoastră profund pentru libertate. Iar când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți'", a scris pe contul său de Facebook, Luca Niculescu, reprezentant al Ambasadei României în Franța.

Radu Lupescu lucrează într-o secție de chirurgie vasculară, transformată în secție covid pe timp de pandemie

Recent, într-o declarație acordată RFI, medicul Radu Lupescu a vorbit despre cum a gestionat situația grea a infectărilor în Franța.

"Noi suntem o secție care ne ocupăm mai ales de pacienții grav în post operator de chirurgie toracică, chirurgie vasculară. Această secție este transformată în secție covid când este nevoie și când la nivel regional începe să fie presiune asupra paturilor. E o realitate pe care am pus-o în practică din martie 2020, când am înființat o celulă de criză teritorială pe tot departamentul în care discutam în fiecare zi de numărul despre paturi disponibile. În continuare ne vedem. Acum ne vedem mai rar. Dar până recent ne vedeam o dată pe săptămână. Acum ne vedem o dată la două săptămâni. Discutăm despre numărul de paturi necesare. În cazul în care se mărește iar numărul de pacienți în stare gravă, atunci reactivăm și transformăm o parte din paturile noastre pentru pacienții covid. În ultima lună am avut zero pacienți covid la noi în clinică," a spus Radu Lupescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel