Franța. Rodica Negroiu, fostă îngrijitoare, devenită criminal în serie, susține că a fost condamnată incorect: „O suferință nedreaptă”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Franța. Îngrijitoarea Rodica, condamnată după ce ar fi ucis doi pensionari pentru avere, luptă pentru nevinovăția sa: „Justiția mi-a impus suferință nedreaptă”. FOTO: colaj capturi republicain-lorrain.fr, programme.tv
Franța. Îngrijitoarea Rodica, condamnată după ce ar fi ucis doi pensionari pentru avere, luptă pentru nevinovăția sa: „Justiția mi-a impus suferință nedreaptă”. FOTO: colaj capturi republicain-lorrain.fr, programme.tv

Condamnată în 1999 pentru că i-ar fi otrăvit pe Gérard Helluy, soțul ei, și pe Raymond Jactel, pensionarul de care avea grijă, Rodica Negroiu, în vârstă de 82 de ani, eliberată din închisoare în 2015, a depus, ieri, o a treia cerere de revizuire, în Franța.

Fosta îngrijitoare a mers ieri la avocatul ei de o viață, Alain Behr, care, alături de un alt consilier, Seillan, au depus încă o cerere de revizuire. Primele două au fost respinse în anii 2010 și 2018.

Rodica Negroiu asigură că a fost condamnată „pe bârfă și imprecizie”. Condamnat pe data de 2 iulie 1999 la 20 de ani de închisoare, Rodica a fost eliberată din închisoare pe data de 24 ianuarie 2015, după ce a petrecut mai bine de 16 ani în detenție. Mereu a susținut că este nevinovată.

„A fost lupta mea de ani de zile. Demnitatea și onoarea mea mă obligă să o fac. Justiția franceză mi-a impus suferință nedreaptă. Nu a existat niciodată vreo dovadă, doar bârfe, inexactități. Au spus prostii, că am otrăvit doi oameni, ceea ce este total fals!”, susține Rodica.

 

Un telefon anonim a înfundat-o pe Rodica

 

Rodica Negroiu a părăsit România în 1985 şi a ajuns în oraşul Maxéville, în provincia Lorena, din nord-estul Franţei. S-a măritat cu Gerard Helluy, un bărbat cu 19 ani mai în vârstă, iar odată cu mariajul a primit cetăţenie franceză, dar şi o casă, după ce i-a propus soţului să îi facă act de donaţie în urma decesului.

Trei ani mai târziu, femeia l-a întâlnit pe Raymond Jactel, un pensionar de 80 de ani, bolnav de inimă şi văduv. Românca s-a înţeles cu Jactel să aibă grijă de el, iar după moarte acesta urma să îi lase imobilul.

În 1988, soţul se stinge subit, la vârsta de 68 de ani, iar în 1990, şi Raymond. Legiştii au descoperit în organismul acestuia din urmă digoxină, o substanţă activă în tratarea bolilor cardiace, şi fenobarbital, un somnifer puternic, de trei ori peste doza normală.

În urma unui telefon anonim, poliţiştii au aflat că Rodica ar fi luat din casa lui Raymond titluri la purtător în valoare de 700.000 de franci. Tot în 1990 a fost dezgropat şi cadavrul soţului Rodicăi, iar rezultatele au indicat aceeaşi digoxină în aceleaşi doze letale. Procurorii au mai aflat că un alt treilea bărbat avusese acelaşi sfârşit, în România. Hermann Golstein, primul ei soţ, a murit în 1982, la vârsta de 50 de ani, iar în urma deshumării rămăşiţelor, în 1992, s-a descoperit digoxină.

 

În 1999, judecătorii au găsit-o vinovată de crimă cu premeditare

 

Rodica a fost arestată în 1992, când a stat 10 luni în detenţie preventivă, iar după 7 ani de proces, în 1999, judecătorii au găsit-o vinovată de crimă cu premeditare şi i-au dat 20 de ani de închisoare. Considerată printre cele mai bătrâne puşcăriaşe, ea a fost eliberată condiţionat în 2015, din cauza vârstei înaintate.

La ședință, avocatul general a calificat-o drept „Barbă albastră în jupon”, o aluzie la bărbatul din basm care și-a ucis soțiile una după alta. Rodica Negroiu a contestat mereu crimele, iar acum luptă să arate că a făcut pușcărie pe nedrept.

 

Cererile de revizuire, respinse

 

Avocatul Rodicăi Negroiu, Alain Behr, într-o primă cerere de revizuire arătase că experții au uitat să noteze că Raymond Jactel ia un medicament (Colchimax) care conținea fenobarbital. Comitetul de revizuire a notat, dar a susținut că nivelul de barbiturice din sângele lui Jactel nu era compatibil cu un aport terapeutic. Și a respins cererea.

În cadrul celei de-a doua cereri de revizuire, avocatul a susținut că pentru fenobarbital, descoperit, potrivit experților, „în doze toxice”, „descoperirile științifice recente” au arătat că este „imposibilă extrapolarea unei autopsii care să rezulte ca sângele să deducă din acesta o concentrație activă”.

Pentru digoxină, găsită de doi din trei experți în doze terapeutice în corpurile lui Jactel și Helluy, Behr a precizat: „conform constatărilor în urma studiului, unii pacienți care suferă de patologii de care au fost afectate cele două victime (diabet, hipertensiune arterială, infarct miocardic, alcoolism) produc endogen DLIS (Digoxin Like Immunoreactive Substances), substanțe identice cu digoxina”.

 

Rodica continuă lupta pentru a-și dovedi nevinovăția

 

În septembrie 2014, Comisia de Investigații, filtru preliminar pentru o eventuală sesizare la Curtea de Revizuire, singura împuternicită să anuleze un verdict penal, a dispus informații suplimentare. Expertul interogat trebuia să spună dacă patologiile lui Helluy și Jactel ar fi putut avea vreo influență asupra nivelului de digoxină înregistrat post-mortem, dar a trebuit să descrie și circumstanțele precise în care anumite patologii ar fi cauza anomaliilor sau o modificare a nivelului de substanțe imunoreactive.

Expertul a răspuns că „nu pare posibil, având în vedere lipsa dovedită a dosarelor medicale, să se evalueze patologiile victimelor în anul precedent decesului acestora”. În plus, acesta a asigurat că „hipertensiunea arterială, diabetul și infarctul miocardic nu sunt menționate în cauzele prezenței DLIS”.

Și această cerere de revizuire a fost respinsă, iar Rodica continuă lupta pentru a-și dovedi nevinovăția.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel