Franța. Elevi români, sechestrați de proprii profesori. Acuzații grave: „Răpire în bandă organizată, violență, privare de îngrijire și hrană”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Parchetul Meaux cercetează șapte membri ai unei comunități evreiești ultra-ortodoxe care gestionează o școală talmud din Seine-et-Marne, regiunea Île-de-France din Franța. Cei șapte sunt suspectați că ar fi supus elevii minori, printre care și români, la violențe fizice sau psihice, a anunțat procurorul.

„La finalul anchetei Poliției, șapte persoane au fost aduse vineri dimineață în fața judecătorului de instrucție”, acum însărcinat cu ancheta, a explicat presei procurorul Meaux, Laureline Peyrefitte. Pe lângă rechizitoriu, s-a cerut plasarea lor sub supraveghere judiciară.

Luni, 17 membri ai acestei comunități evreiești ultra-ortodoxe au fost luați în arest în cadrul unei operațiuni care a mobilizat 130 de jandarmi, în principal de la secția de cercetare din Paris.

„Yeshiva Beth Yossef este situată în Bussières, un sat de 500 de locuitori, la 60 km est de Paris. Renumit pentru metodele sale stricte, a primit în jur de șaizeci de studenți, cu vârste între 13 și 18 ani, majoritatea israelieni, dar și unii de naționalități americane, belgiene, române sau irlandeze”, relatează information.tv5monde.com.

„S-a deschis ancheta pentru răpire în bandă organizată, violență agravată, privare de îngrijire și hrană, abuz agravat de slăbiciune”, arată autoritățile.

 

Au fost raportate și agresiuni sexuale

 

Persoanele implicate - membri ai colectivului didactic, supraveghetori - „au negat în general faptele chiar dacă unii au putut descrie fapte precum palme și lovituri”, a declarat procurorul.

„La unele dintre ele s-a remarcat starea de supunere psihică precum şi suferinţă psihică”, a descris procurorul, potrivit căreia elevii „nu erau declaraţi la şcoală” şi „niciunul nu vorbea franceză”.

„Unii au putut să confirme acte de violență fizică și psihologică”, a adăugat ea, precizând că fapte de agresiune sexuală au fost semnalate de unul dintre ei și au făcut obiectul unei anchete.

 

Copiii s-au întors la părinții lor 

 

„După declarațiile lor, minorii au fost complet izolați de lumea exterioară, cu excepția contactului telefonic cu părinții sub autorizație. Li s-a confiscat pașaportul și erau foarte limitați în accesul la îngrijire. Locuiau în condiții insalubre și în stare generală de degradare”, a continuat magistratul.

Susținuți de Asistența Socială pentru Copii (ASE) în Seine-et-Marne, unii dintre minorii „fără autoritate părintească pe teritoriul francez” vor fi preluați de părinți în acest weekend, a spus departamentul. Pentru ceilalți, îngrijirea va continua în colaborare cu Crucea Roșie.

Instituția a făcut obiectul „diverselor rapoarte îngrijorătoare, printre care unul de la Miviludes” (Misiunea Interministerială de Vigilență și Luptă împotriva Abuzurilor Sectare), potrivit procurorului.

 

„Spălarea creierului”

 

Din iulie până în decembrie 2021, trei elevi au scăpat de acolo, accelerând ancheta asupra acestei școli.

Un fost elev al școlii, în vârstă de 12 ani, a vorbit cu jurnaliștii belgieni săptămâna aceasta și a denunțat „spălarea creierului” și „pedepsele”: „Ne făceau de rușine în mod public spunând că ceilalți nu mai pot vorbi cu cel pedepsit. Au fost și lovituri fizice”.

„Școala nu este nici o sectă, nici un centru de recuperare, ci un loc de educație religioasă pentru adolescenții aflați în dificultate”, au reacționat într-un comunicat de presă remis AFP Mes Philippe Ohayon și Dan Mimran.

Fără telefon mobil, fără internet, studiu de seara până dimineața și puțin contact cu societatea. Potrivit site-ului școlii, instituția a fost fondată în 1948 de un rabin ortodox și „reunește peste o sută de elevi, veniți din toată lumea”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel