Franța. Ciocniri între poliție și migranți la Calais. Cel puțin 18 răniți

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Cel puţin 18 persoane au fost rănite joi în ciocniri între forţele de ordine şi migranţi care voiau să ajungă în Marea Britanie, la desfiinţarea unei tabere din Calais (nordul Franţei), relatează AFP.  

"Poliţiştii şi jandarmii s-au confruntat, în cadrul unei operaţiuni de evacuare, cu circa 100 de migranţi care au dat dovadă de o foarte mare agresivitate şi au refuzat să plece", a transmis prefectura din Pas-de-Calais într-un comunicat.

"Forţele de ordine au fost ţinta a numeroase proiectile. Cincisprezece poliţişti şi jandarmi au fost răniţi", se menţionează în comunicat.

O membră a reţelei Human Rights Observers a indicat la rândul ei pentru AFP că "cel puţin trei persoane exilate" au fost rănite şi transportate la spital.

În general, la expulzări "persoanele sunt autorizate să plece cu lucrurile lor", dar azi dimineaţă "forţele de ordine le-au ordonat agenţilor de la curăţenie să confişte tot", a adăugat ea.

Tabăra desfiinţată, care găzduia în principal africani, se află în apropiere de o intersecţie unde migranţii încearcă să urce în camioane cu scopul de a traversa Canalul Mânecii şi a ajunge în Anglia.

Deşi de la finele lui 2018 s-au intensificat tentativele de traversare pe mare, mulţi migranţi, mai ales cei fără resurse, continuă să angajeze în traversare urcând în camioane.

Sute de migranţi, între care numeroase familii, rămân încă în zona de litoral din nordul Franţei, în speranţa de a găsi o modalitate de a ajunge pe ţărmul britanic.

Peste 270 de migranţi au fost salvaţi de pe Marea Mediteraneană în ziua de Crăciun

 

Organizaţia nonguvernamentală germană Sea-Watch a anunţat sâmbătă că a salvat în total 270 de migranţi din zona centrală a Mării Mediteraneene, în cadrul a trei operaţiuni de salvare întreprinse începând de vineri de nava sa "Sea-Watch 3", informează AFP.

"Sea Watch 3" a oferit asistenţă pentru două ambarcaţiuni gonflabile în timpul nopţii şi în dimineaţa de Crăciun, a anunţat ONG-ul pe contul său de Twitter. Circa 100 şi 80 de persoane se aflau la bordul acestor ambarcaţiuni supraaglomerate, care au fost salvate la aproximativ 38 de mile marine de coasta libiană.

Sea Watch se ocupă deja de circa 270 de migranţi în total, după ce salvat vineri dimineaţa 93 de migranţi ce se aflau în apele internaţionale la sud de insula italiană Lampedusa, pe o ambarcaţiune din lemn, calificată drept "inaptă pentru navigare" de ONG.

"Sea Watch 3" şi-a început joi seara "operaţiunea de Crăciun", când aproape peste tot în Europa "ambianţa este festivă", în timp ce "oamenii continuă să fugă pe calea Mării Mediteraneene", potrivit unui alt tweet.

Ambarcaţiuni cu migranţi, adesea în stare precară şi predispuse să se scufunde, se îndreaptă adesea spre Lampedusa din cauza apropierii acesteia de costa Africii de Nord.

"Sea-Watch 3" navighează în largul coastelor libiene din noiembrie 2017, unde caută activ ambarcaţiuni în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel